Спряха строеж на хотел в Капана след срутване на стена от съседна къща

30 Ян 2024 18:37
Спряха строеж на хотел в Капана след срутване на стена от съседна къща БНР

Спрян е строеж на хотел в пловдивския квартал "Капана" заради срутване на избена стена от четириетажна къща, намираща се в съседство. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ).Строителството е преустановено след подаден сигнал за авария, допълват от ведомството. РДНСК Пловдив е извършила проверка на въпросния строеж "ХОТЕЛ". Изграждането му е стартирало на ул. "Константин Стоилов", а това не е първото срутване. Преди около 10 дни при изкопни работи е пропаднал тротоарът, предава БНР.

Строежът е пета категория, поради което контролът по време на строителството е изцяло в компетенциите на общинската администрация. Но при настъпване на авария в строителството, компетентният орган за предприемане на действия по обследване на аварията и издаване на указания е ДНСК.

Днес от РДНСК, Пожарната и представители на район "Централен" са извършили оглед на щетите, при който са установили свличане на земни маси в масов изкоп и срутване на мазето, както и части от основите на граничещата с обекта къща. Съставен е констативен акт и е издадена заповед, с която е спряно изпълнението на всички видове строително-монтажни работи на строежа, с изключение на дейностите за незабавното му обезопасяване и укрепителните мерки. Те са предписани от квалифицирано правоспособно техническо лице, с оглед локализиране на аварията и недопускане на допълнително увреждане на трети лица и съседни имоти.

Предстои техническа експертна комисия да установи причините довели до аварията на строежа, както и състоянието на основите на къщата в съседство. Срокът на работата на комисията е 10-дневен. Въз основа на заключенията и експертната оценка направени от комисията, ще се образуват административно-наказателни производства срещу виновните лица участници в строителството и ще се определят последващите действия за безопасно изпълнение на последващите видове строително-монтажни работи.Въз основа на заключенията и експертната оценка направени от комисията, ще се образуват административно-наказателни производства срещу виновните лица участници в строителството и ще се определят последващите действия за безопасно изпълнение на последващите видове строително-монтажни работи.

По думите на инж. Надежда Петрова - директор на дирекция "Строителство" в район "Централен" насипването трябва да стане, след като се възстановят основите и се укрепят достатъчно.

" Това сме го уточнили с пожарната и те са на същото мнение. Достъпът до уличната регулация по улицата ще трябва да се ограничи максимално с цел безопасност на гражданите", допълни тя.

В къщата е живяло семейство с три деца, което се е изнесло преди 4 дни. Петрова каза още, че строителите трябва първо да изградят нова стена и след това да налеят бетон и така да укрепят съседните две сгради. Според нея обаче от "Централен" са ѝ казали, че първо трябва да се направи план на дейностите по укрепване.