Фолклорна музика и занаяти се преплетоха в Седмица на изкуствата в „Рибница”

06 Окт 2020 09:01

 

 

С много настроение започна Седмица на изкуствата в парк „Рибница” в район „Северен”.

В работилница „Занаяти“ деца декорираха дървени кутии. С голямо желание и въображение малчуганите украсяваха кутиите, като рисуваха върху тях и лепиха различни елементи. Сръчните детски ръце извайваха своите творби с помощта на художникa Галина Тодорова. Малките майстори ги показваха на своите родители, след което вземаха красиво декорираните кутии за спомен.

В друга работилница малки и по-големи деца рисуваха на свободна тематика.Единственото условие, зададено от художникa Карамфила Пръхчарова, бе да има елемент „бяло”.Децата твориха различни картини, като в тях присъстваха бели облаци, сърце, луна, зимен пейзаж и най-горният цвят (белият) от българското знаме.

В работилница „Театър” актьорът Васил Караманлиев накара децата да играят „Етюди в бяло”.Малчуганите трябваше да измислят думички с „бяло”, да се опитат да ги опишат с жестове, а останалите-да познаят загадките.

„Днес даваме старт на една творческа седмица с богата програма в „Северен“, изцяло ориентирана към развитие на детските таланти и умения. За доброто настроение и на децата, и на зрителите ще танцуват най-известните пловдивски фолклорни ансамбли. Надявам се, че различните изкуства и фолклорните ритми ще създадат много позитивни емоции у всички, посетили тази пъстра палитра от събития“, каза кметът на района Стоян Алексиев на официалното откриване на мероприятието.

В първата вечер от Седмица на изкуствата зрителите се насладиха на фолклорен концерт, изнесен от Школа за народни танци „Луди млади” при НЧ „Проф.Кирил Дженев-2018”.Публиката остана възхитена от ентусиазма и прекрасните изпълнения на артистите, които с душа и сърце претвориха части от културата, традициите и обичаите на българския фолклор.Освен фолклорните танци, присъстващите имаха възможността да чуят песни на народната певица от ансамбъл „Тракия” Миглена Димитрова.За ценителите на балета също имаше подбрани изпълнения-на балетна школа „Силивряк” при НЧ „Проф.Кирил Дженев-2018”.”Малките ангели” пък представиха танца „Полка”.

Програмата продължава в сряда с арт работилници за деца от 17:00 часа и концерт на фолклорен ансамбъл „Седенчица” от 18:30 часа.

Main Menu