Дани Каназирева, кандидат за кмет на СЪЮЗ ПЛОВДИВ: Изписване на партийните схеми от общинското здравеопазване

17 Окт 2019 10:35

Дани Каназирева, кандидат за кмет и водач на листата за Общински съвет на СЪЮЗ ПЛОВДИВ:

Изписване на партийните схеми от общинското здравеопазване

В общинското здравеопазване всичко изглежда също толкова хаотично, както и в другите обществени сфери. Няма стратегия, няма политика с ясни цели. Недопустимо е в тази изключително важна за мен социална сфера да се допуска да бъдат отклонявани средства.

Тук отново основна причина за лошото състояние на общинските здравни заведения е партийното кадруване, на което категорично искам да сложа край. През всичките тези години не успях да се примиря с факта, че лекари и сестри са принудени да молят некомпетентни, но облечени във власт партийци, за да спасят едно или друго здравно заведение. В последните години

тази пагубна политика стигна нови „висоти“.

Направиха скъп ремонт в ДКЦ-6 на ул. „Любен Каравелов“ до хотел „Лайпциг“. След това решиха да съборят тази напълно здрава сграда, за да направят паркинг. После решиха да съборят и сградата на бившия ТЕЛК на на ул. "4 януари“ до Хуманитарната гимназия. Днес Белодробна болница „Д. П. Кудоглу“ вече не съществува. По същия безславен път тръгна и Многопрофилната болница „Св. Мина“. Пред фалит е изправен и Центърът за кожни и венерически заболявания.

Трябва да спрем тази политика на умишлени фалити.

В противен случай ще продължи обърканата диспропорция – частните болници и поликлиники да печелят, а общинските да са на границата на фалит, поставени в ситуацията да се молят Общината да им покрива задълженията.

Ще наложа

безкомпромисен контрол върху средствата

в общинското здравеопазване. Ще започнем с ревизия на всички подписани договори и проведени обществени поръчки. И за да имат резултат тези мерки, трябва да сложим край на партийните схеми и да възстановим нормалния диалог със здравните работници, да имат лесна и ежедневна комуникация с кмета и общинския съвет.

Вярвам, че Общината е длъжна да предоставя пълна институционална подкрепа на малкото вече останали лекари, сестри и здравни работници в Пловдив. Така заедно ще се заемем с обновяване и модернизация на общинските здравни заведения за осигуряване на условия за допълнителни изследвания, висококвалифицирани процедури, еднодневна хирургия и т. н. От тях общинските здравни заведения ще получават и допълнителни приходи по клинични пътеки.

Поемаме твърд ангажимент към хората от всеки един район да разкрием

денонощни лекарски кабинети в ДКЦ-та

във всеки един от шестте района. Считам, че не е редно при по-обикновени оплаквания, хората да търсят помощта в спешните центрове на болниците, които са затрупани от работа по тежки случаи и не са в състояние да обслужват бързо пациентите. Не е нормално един район, който е по-голям от редица областни градове, да няма поне един денонощен кабинет с квалифицирана помощ. Разходите за тази ценна здравна услуга ще бъдат поети от Общината, които ще са незначителни на фона на милионите, които се изразходват от бюджета на Община Пловдив.

 Купуването и продаването на гласове е престъпление!