Георги Титюков: Ще реагираме бързо на сигналите на гражданите, изграждане на многоетажни паркинги ще облекчи трафика в Централен,

24 Окт 2019 10:21

Кандидатът за районен кмет на район Централен и председател на Кауза Пловдив Георги Титюков даде интервю пред Plovdivskinovini.bg преди вота на 27 октомври. 

Г- н Титюков, броени дни преди вота на 27-ми, какви са Ви очакванията?

Изборният ден ще бъде слънчев и се надявам повече хора да излязат и да гласуват. Важно е пловдивчани да гласуват. Най-щастливи ще сме, ако гражданите предпочетат Коалиция „Кауза Пловдив“ с номер 13. Ние участваме с кандидат за кмет - двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов, шест кандидати за районни кметове и листа за общински съветници. Всички са достойни хора.

Трудна задача имате срещу кандидата на ГЕРБ в район Централен?

Очаква се балатожът за район Централен да е между мен и кандидатът на ГЕРБ. Това се случи и преди четири години. Тогава загубихме с много малка разлика около 200 гласа.

Защо разделихте район Централен на 15 микрорайона?

12 години съм работил в администрацията на район Централен - главен специалист, зам.-кмет и кмет. Познавам отлично района, много от гражданите и проблемите. Разделих район Централен на 15 микрорайона, защото всеки има специфични проблеми. Имам идея зам.-кметовете да отговарят за определени микрорайони. Така работата ще е много по-бърза и адекватна. Ще се реагира и по-бързо на сигналите на гражданите. Гражданските съвети ще се виждат с кмета минимум един път в месеца и ще се обсъждат проблемите на микрорайоните. Съвместно ще решаваме, кои са най-приоритетните улици, тротоари, паркоместа, градинки, междублокови пространства и т.н.

Искате да създадете Граждански съвет към кмета за работа в микрорайона. Как те ще помогнат?

Това е моят стил на работа. Когато правя нещо, то трябва да се обсъди и с хората. Все пак има доста примери, когато администрацията прави нещо, но гражданите не го възприемат. Едно управление трябва да работи за хората. Пример мога да дам със Стария град. Там трябва да има диалог с бизнеса, собствениците на хотели и заведения, както и на живеещите. Няма смисъл да се налагат силови решения, които решават проблем на една малка част от споменатите групи. Идеята на Гражданските съвети е да има диалог.

Проблема с паркирането и трафика как може да се реши?

Основен проблем се очертава трафика и невъзможността за паркиране в централната част. Това прави и проблем на Главната улица. Бизнесът все повече се оплаква от този проблем. Разговарях със собственици на магазини и магазинери, които казват, че дори в Синята зона няма места. Това пречи на техните клиенти, които търсят алтернативни търговски магазини.

Трябва да се изграждат многоетажни паркинги. Сега има проект за такъв на мястото на ДКЦ 6, както и на бившия ТЕЛК и между булевардите Източен и 6-ти Септември. Трябва да се изгради голям паркинг до Главната улица, което да реши част от проблема. Вариантите са няколко: До Пешеходния мост, до Пожарната или около Трихълмието. Тук обаче част от терените са частни и трябва да се изкупят. Трябва да търсим решение на проблема.

Проблема с междублоковите пространства вълнува много гражданите...

Те са в лошо състояние. Зелените площи са станали паркинги, а детските площадки са стари и занемарени. Имам идея с Градини и паркове да възстановим поливната система. Да се сключват договори с живущи в близост пенсионери, които да се грижат за пространството. Има ентусиасти да вършат тази работа. По този начин ще направим чудесни места за отдих. Детските площадки ще бъдат изградени в микрорайоните, а и това е политиката на Община Пловдив.

Проектът за Дондуковата градина е един от важните за района? Ще успеете ли да го направите?

Това е най-старият обществен парк, който е паметник на българската градинско–паркова култура. Дондуковата градина трябва да бъде реновирана, но не и при сегашният проект за около 5 млн лева. Няма нужда от подмяна на всички водни площи и алеи. Трябва да се направи озеленяването, както и да се изградят две нови детски площадки. Реновиране на сегашните шадравани. Цялата сума трябва да е до 1-1.5 млн. лева. Другите средства да се насочат към други обекти. За детската ясла на ул. „Стоян Михайловски” в кв. Съдийски трябват пари. Нова сграда за ЦДГ „Каменица“, където да има 6 групи.

Какви са Ви идеите за Бунарджика и Младежкия хълм?

За Бунарджика вече се отпуснаха 2 млн лева за обновяването му. Изградиха се шадравани, осветление, алеи, но средства не останаха за основния път. Ние искаме да заделим пари за него, защото атракционното влакче не може да се движи. Трябва да се ограничи и достъпа на автомобилите по Бунарджика.

За Младежкия хълм и зоната около Детската железница трябва да се поддържат в добро състояние, за да бъдат приветливи и атрактивни за пловдивчани и гостите на града. Имаме идея за изграждането на град на децата с големи площадки и въжени съоръжения. На върха на Джендем тепе трябва да се направи Виенско колело, което ще бъде голяма атракция за града. Всеки ще може да види Пловдив от птичи поглед. Трябва да се изгради най-голямата и модерна кучешка площадка западно от факултета по дентална медицина. Така няма да има конфликт между майките на малките деца и собствениците на кучета.

За Стария град?

Старият град попада в нашата програма като микрорайон 10. Трябва да решим проблема с достъпа в резервата. Трябва да се започнат проектите за Небет тепе и Източната порта. Трябва да се реставрират някои къщи. Да се подмени уличното осветление. Трябва да се направят строги правила за застрояването.

Имаме идея за въжена кабинкова линия, която да свързва площад Шахбазян с Небет тепе. Това ще даде възможност на много туристи за лесен достъп до Стария град.

Като дългогодишен кмет по спорт, а и с кандидат за кмет като Николай Бухалов, какво бихте направили за развитието на масовия спорт?

Заедно с двукратния олимпийски шампион Николай Бухалов предвиждаме, средствата за спорт да се удвоят. Така клубовете в града ще могат да привличат повече деца към спорта. Спортът е социален феномен. Дава на децата дисциплина, постоянство и изгражда характерите им. Изграждането на започнатите спортен комплекс „Дунав“,50-метров басейн, еко-парк „Марица“, лекоатлетически стадион, спортно стрелбище.

Защо пловдивчани трябва да подкрепят кандидатите на Кауза Пловдив?

Смятам, че „Кауза Пловдив“ се явява с най-достойната и подготвена листа от специалисти. Пловдивчани могат да харесат всеки един от кандидатите и да гласуват преференциално. Те да наредят листата на Кауза Пловдив. Ще се радвам и в трите бюлетини да отбележат номер 13. Ние няма да ги разочароваме! Както казва една гадателка, който гласува в номер 13 и в трите бюлетини в целия град, го очакват поне четири години невероятен късмет.

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 

Main Menu