Гергов: Оскверняването на паметника на Альоша е престъпление

31 Ян 2020 14:33

Оскверняването на паметника на Альоша е престъпление, позор и срам за обществото, посегателство срещу човешките принципи и добродетели, както и срещу най-ценните достойнства на българския дух. Тази позиция изказа почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов в позиция по повод поругаването на паметника „Альоша“ на хълма Бунарджика.

„Паметникът „Альоша” се извисява над Пловдив като символ на борбата и победата над фашизма. Символ, който трябва да ни обединява и да напомня на поколенията за саможертвата на загиналите. За съжаление сме свидетели на поредния грозен акт срещу паметника „Альоша“, срещу историята, която не може и не трябва да се зачерква. Паметникът на войника от камък, стоящ на хълма и пазещ спомена за всички безименни руски герои, загинали в Европа, отново осъмна осквернен. Тези антихуманни действие имат една цел - да ни напомнят, че злото е живо, че омразата съществува не заради причините, а просто заради самата себе си“, посочи той.

„2020 е годината, в която честваме 75-годишнината от победата над фашизма. Нашият „Альоша“ трябва и ще бъде защитен от екстремистките актове на крайната русофобия. Проявите на вандалщина, които остават безнаказани, не са добър атестат за нашето общество. Поредното посегателство спрямо паметника, който е част от културно-историческото наследство на града ни, е неприемливо, а оскверняването му е престъпление, позор и срам за обществото, посегателство срещу човешките принципи и добродетели, както и срещу най-ценните достойнства на българския дух“, казва още Гергов.

„Животът ни няма да стане по-смислен и по-добър с поругаването на паметници, символизиращи победата на антифашистката кауза. Символът на победата над фашизма и края на Втората световна война е нашият израз на памет, почит и преклонение пред историческата правда.
Почита към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и извоювали победата над нацистка Германия е акт на признателност. Осъждаме всички форми на ксенофобия, екстремизъм и насилие. Нека не поставяме нови разделителни линии!“, посочва още Гергов.

Main Menu