Кузман Илиев: Физическото оцеляване е по-важно от здравето

20 Мар 2021 09:33

Физическото оцеляване е по-важно от здравето. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ кандидатът за депутат от ВМРО- Българско национално движение в 25 и 24 в София Кузман Илиев. Рационалното решение за справяне с породените от пандемията проблеми трябва да дойде от предприемачите, които ще намерят начин да функционират, макар и в по-обран вариант, така че икономическия живот да продължи да функционира.
Спре ли икономиката, фалират и другите социални системи, каза още той.

„Кризата е възможност да кажем на предприемачите, че те не са врагове и че именно те трябва да издърпат икономиката. Не трябва държавата да тегли дълг и да залива системата със субсидирана заетост, която да рухне в мига, в който трябва да се плаща този дълг, а да остави повече свобода на бизнеса да започне да предприема. Това ще направим ние от ВМРО. Администрацията няма да пречи на предприемачите. Ще намалим цялата бумащина, с която те са се сблъскали. Ще махнем данък дивидент. Не е кой знае какъв проблем за хазната, напротив, ще се вкарат повече пари в хазната, когато бизнесът види, че има смисъл да инвестира, защото го уважават. Това сега е двойно данъчно облагане. Плащат корпоративна печалба, след това плащат данът дивидент. За нас е важно да покажем на предприемачите, че са ценни и важни. Като социална мярка държавата може да играе с публично частно партньорство, с банките, с ББР, за да се направи гаранционен фонд за мораториума върху кредитите, който изтича и плащането по лихвите. Държавата трябва да гарантира част от тези плащания на най-ударените бизнеси в сектор транспорт и сектор туризъм, където шокът е феноменален. Това са мерки, които са реалистични и ще дадат психологическо спокойствие на предприемачите, за да започнат те да инвестират. Само това ще ни спаси“, коментира той.

Според него краткосрочните мерки са палиативни. Кризата е възможност да се оправят натрупаните до момента грешки. Големият проблем на България е декапитализацията на фирмите, категоричен бе той. Омагьосаният кръг се дължи на административните пречки, а вдигането на заплатите в този момент е кощунство. Кузман Илиев каза още, че в 45-то НС може да бъде полезен в икономическата сфера.

„Бих се борил срещу левия популизъм, който залива политическите платформи и играчи в момента. Проблемът не е в неравенството, а в бедността. Трябва да създадем условия да изкараме хората от бедността, а не да се гледаме кой какво има. Този манталитет е ужасен. Бих се борил за това – държавата да си знае мястото в икономиката, да е ефективна и с малко да прави повече, както и да остави въздух на предприемачите“, каза той.

Лесно е да се каже, че пандемията се управлява добре или зле, забелязва се старание, но и неяснота в посланията, липса на прозрачност и липса на прогнозируемост. Глобално се хвърля прекалена отговорност върху лекарите, каза още Кузман Илиев. Публичната политика се прави от политици, които са на тези позиции именно за да взимат решения в ситуации като тази, каза още той и обясни, че политиците не управляват хората, а средата, в която те живеят.

Main Menu