Инж. Александър Държиков, ГЕРБ: Залагаме мерки за подобряване безопасността на движението по пътищата

20 Мар 2021 11:23

 

Подобряването на безопасността на движението по пътищата e сред приоритетите, залегнали в политическата програма на ПП ГЕРБ „България следващо поколение”.
„Пътната безопасност е важна тема, тъй като от нея зависят човешки съдби и животи. Именно за това тази тема е заложена като приоритет в нашата програма”, заяви инж. Александър Държиков – доказан експерт по транспорта, понастоящем председател на Общинския съвет в Пловдив и шести в листата за народни представители в 45 НС на коалиция ГЕРБ-СДС.
Участвах в обсъждането на всички етапи на ,, Националната стратегия за пътна безопасност 2021- 2030 г.“, която бе приета в края на 2020 г. В нея понятието ,,безопасност на движението по пътищата“ интегрира пътната инфраструктура, автомобилния парк, поведението на участниците в движението, контрола, спасителната и спешна медицинска помощ. Стратегията поставя целите, очертава мерките и отговорните за тях институции, както и изгражда система за наблюдение и оценка на резултатите.
Поставяме си за цел до 2025 г. загиналите при пътнотранспортни произшествия да намалеят с 25% спрямо данните за 2020 г.
Постигането на тази цел изисква законите и подзаконовите нормативни актове да уредят балансирано отговорностите на субектите, които планират, проектират, изграждат и поддържат пътищата, отговарят за подготовката на водачите и спазването на правилата за движение. Необходим е всестранен, превантивен и последователен подход и съвкупност от мерки, насочени към развитие на щадяща пътна инфраструктура, техническа изправност и безопасност на превозните средства, формиране на отговорно поведение на участниците в движението, ефективен контрол и превенция на нарушенията, адекватни и своевременни действия на единната спасителна система.
Използването на съвременни технологии и решения при строителството и управлението на инфраструктурата, целенасоченото изграждане на интелигентни транспортни системи и системи за управление на трафика, използването на информационни технологии при управление състоянието на пътя и пътните принадлежности, подобряване безопасността за придвижване на хора с увреждания, повишаване сигурността и насърчаване обновяването на автопарка са част от мерките, залегнали в програмата на ГЕРБ.
„Изключително важна е работата с децата, интегриране на безопасността на движение в предучилищното и училищното образование, за това залагаме на прякото участие на служители на МВР в обучението по безопасност на движението в училищата, включително и предложение за въвеждане на часове в програмата за начален курс с участието и на пътни полицаи”, каза още инж. Държиков.
Коалиция ГЕРБ-СДС е с № 28 в интегралната бюлетина на изборите на 4.04.2021 г.

Main Menu