Партии скочиха срещу последните епидемични мерки

20 Окт 2021 10:48

Опозиционни партии са категорично против последните решения, взети от здравните власти за ограничаване на епидемията и най-вече срещу въвеждането на зелен сертификат. С такива позиции излизат от ВМРО и МИР, след позицията и от тази сутрин на БСП.

Въвеждането от служебния кабинет на "зелен сертификат" по този необмислен начин е неприемливо и неработещо. Това заявяват от БСП по повод новите мерки срещу разпространението на коронавируса у нас.

Те подчертават, че ваксинирането е доброволен акт и призовават всеки, който желае, да го направи.
Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот, заявяват социалистите.

Те обаче са категорични, че не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите.
От БСП изтъкват, че мерки като зеления сертификат се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано. Това обаче било неприложимо за България.

"Ако такъв сертификат няма да се изисква за деца до 12 години, това означава ли, че е задължителен за деца между 12-18 години и че те трябва да бъдат ваксинирани?", питат от столетницата.

Те настояват решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново.

Освен това искат оставката на здравния министър, който според тях не е в състояние да се справи с кризата.

 

Според ВМРО мерките са социален геноцид. Те искат оставката на Кацаров, а служебният кабинет се е провалил изцяло с управлението на коронакризата.

 

"Седем месеца хаос и бездействие и за 48 часа отнемат основни конституционни права на българите. Настроиха всеки срещу всеки. Безсилие и немощ!" От ВМРО подчертават, че не подкрепят истеричното антиваксърство, горенето на маски и "всякакви подобни други истерии и антихуманен популизъм", но категорично се обявяват против безпринципното налагане на мерки от страна на служебното правителство. Това показва седемте месеца на безсилие и то без никакъв опит дори да се проведе адекватна ваксинационна кампания.

"С въвеждането на зеления сертификат на практика за всички социални дейности, извън домашното битуване на българите, правителството на Радев ограничава основни човешки права, залегнали в глава втора на Конституцията на Република България", заявяват от ВМРО. Тяхната констатация е: "Седем месеца безсилие и почти нулева ваксинация и като резултат - рекорден брой заболели и починали. И типично по болшевишки - ограничения за около 80 процента от българите." Въвеждането на зелен сертификат е просто настройване на всеки срещу всеки, заключават войводите.

И политическа партия МИР иска незабавно здравният министър Стойчо Кацаров да отмени заповедта от вчера или да подаде оставка. "С тази заповед министърът на здравеопазването грубо нарушава човешките права, както и разделя българското общество на ваксинирани и неваксинирани. За огромно съжаление това не е първият случай, в който д-р Стойчо Кацаров разделя българското общество. След като раздели и грубо обиди лекарите, които бяха и продължават да са на първа линия в битката с COVID-19 министърът на здравеопазването сега разделя и българското общество", заявяват от МИР. В позицията на партия МИР се посочва още, че партията категоричното се противопоставя на това българските граждани да бъдат изкуствено разделяни на ваксинирани - неваксинирани, на ваксъри - антиваксъри, при условие, че ваксинирането е доброволно, а самата държава в лицето на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров не си е свършила работа и се е провалила.

Според партия МИР такава информационна кампания е била от изключително и от първостепенно задължение на държавата.

 

Поведението на Стойчо Кацаров грубо газене на избора на всеки български гражданин да живее в свободна и демократична държава и груба злоупотреба с доверието на хората. Искаме оставката му, той отдавна не е легитимен здравен министър. Това заяви Десислава Атанасова на брифинг на ГЕРБ.

"Последните месеци, седмици и особено дни наблюдаваме как самодоволната усмивка на Стойчо Кацаров, виден антиваксър, залива ефира. Здравното министерство, вместо да регулира процеса, разиграва томболи за смарт часовнции, качва картинки в социалните мрежи, а юмрукът прави лицеви опори и катери върхове", добави тя.

Според нея при 20% ваксинационно покритие в България е абсолютен саботаж срещу бизнеса и хората да се въвежда зелен сертификат.

"Политиците трябва да свалят страховете на хората и да ги обединят около решение за изход, а не да ги използва за партиен рейтинг.
Липсата на политически лидерство е причината за задълбочаване на кризата с COVID-19 в България", заявява лидерът на КОД и съпредседател на Национално обединение на десницата Петър Москов.

Според него, политиците могат да бъдат най-полезни на българските граждани, ако използват предизборната кампания, за да я превърнат във ваксинационна кампания - нещо, в което служебното правителство на Румен Радев продължава да се проваля. Той обвини управляващите от началото на кризата в използване на страховете и притесненията на хората не, за да бъдат мотивирани за общо решение на кризата, а за повишаване на личните си изборни резултати.

Main Menu