БСП: Пречиствателната станция в Асеновград е на мястото си, годна за ползване с държавно разрешение

17 Дек 2019 20:22

 

 

На първата си пресконференция от новия мандат групата съветници от коалиция „БСП за България” - Асеновград представи своята позиция и коректни факти и обстоятелства по провокирания проблем с ПСОВ. Д-р Емил Караиванов доскорошен кмет на Община Асеновград и настоящ общински съветник от БСП коментира спекулативната информация, каквато настоящият кмет на Асеновград: „Можеш чисто партийно да дръзнеш да правиш жалки подобия на уж граждански протести, в които да въвлечеш хора, които нямат представа що е то Пречиствателна станция или европейски проект. Това в ПП ГЕРБ го могат, ясно е. Можеш като новоизбран партиен кмет да решиш, че един месец след изборите ти е време да удариш тъпана колко е зле общината и как ще я спасяваш. Но е непростимо, съзнателно като кмет на община Асеновград, да всяваш паника сред населението как са потрошени десетки милиони, как общината ще ги връща от джоба на всеки и как е надвиснала екологична катастрофа над града, от която ти ще я спасяваш. При това с ясното съзнание, че сам знаеш как истината е твърде далече от тази сглобена паника.”
Д-р Караиванов изрази съжаление за нескопосания опит да нарочиш хора за протестиращи като им връчиш в ръцете протестни надписи се издънва и в евтиния площаден театър едни и същи лица да са хем автори, хем поддръжници, хем спасители.
Д-р Емил Караиванов представи коректно информация от експерти: „С подписването на Акт, образец 15, на 07.09.2019 г. бе удостоверено, че всички строително – монтажни работи на ПСОВ са извършени и всички съоръжения и оборудване са доставени и монтирани. Всяка една дейност преди нейното приемане е проверявана от фирма, упражняваща строителен надзор и от експерт от страна на Общината по Пречиствателната станция. С подписването на Акт, образец 16, на 18.10.2019 г. бе удостоверено, че станцията е годна за ползване и бе издадено Разрешение за ползване. ПСОВ беше приета от държавна приемателна комисия, назначена със Заповед № ДК-08-Пд-211/14.10.2019 г. Преди подписване на Акт 16, комисията е извършила проверка, за да установи, че всички СМР са приключили и всички съоръжения са монтирани.
Не е въведена в експлоатация само когенерацията, това ще стане с назначаването на допълнителна комисия, след постигането на показателите на утайките. Съоръженията са доставени и монтирани на място, но няма да се ползват до получаването на активна утайка - анаеробно разграждане на утайките в метантанк и съоръженията за затоплянето на утайката. В летни условия, когато средната дневна температура е над 25 градуса наладката на ПСОВ, както и образуването на активна утайка в биобасейна отнемат минимум от 3 до 6 месеца. В зимни условия наладката на ПСОВ е доста по-трудоемка и е за по – дълъг период от време.С акт 16 се приема, че станцията е минала успешно всички технологични изпитания, които са необходими и тепърва предстои същинската наладка на ПСОВ. Необходимо е всяко едно съоръжение по съответната линия да бъде настроено било по време, или ниво, или друг технологичен параметър.Всяко едно съоръжение и оборудване, монтирано в ПСОВ, зависи от работата на предходното, за това е обучен персонал, който трябва да участва в процесите на наладка. Достигането на качествени параметри на изход изисква технологично време и няма как да се достигнат от днес за утре. При извършване на изпитванията се оказва, че два преливника трябва да се повдигнат с по-високи преливни ръбове, този дефект фирмата изпълнител трябваше да отстрани за нейна сметка, защото й влиза като задължение по договор. За да се отстрани дефекта трябваше да бъдат произведени нови метални корита, като самото производство отнема време, но се очаква съвсем скоро да бъдат готови. Другият проблем е свързан с настройването на СКАДА системата, проектантите, чието задължение е това, имаха затруднения и според тях, за да се настрои системата трябва да бъде отстранен другия проблем. Поради тази причина нашите експерти – ръководителя на ПСОВ, строителния надзор и проектантите препоръчаха да не се пуска още водата от канализацията, с цел да се избегнат излишните разходи за електричество за работа на цялата ПСОВ. Това, обаче не означава, че станцията е негодна за експлоатация и, че е построен паметник – всички съоръжения функционират. Станцията може да работи и без да е настроена СКАДА системата, но това означава, че съоръженията трябва да се управляват ръчно, което също е неизгодно предвид големите параметри на цялото съоръжение. След издаването на Акт 16 започват автоматично да текат гаранционните срокове и изпълнителят е длъжен да отстранява всяка повреда, която възникне, като гаранционните срокове са от 5 до 10 години. По изрични договорни ангажименти изпълнителят е ангажиран с гаранционните срокове и в случай на отказ от негова страна може да бъде подведен под наказателна отговорност. В тази връзка общината към настоящия момент не би трябвало да има притеснения. Видно от описанието на технологичния процес за формиране на активна утайка – отнема известно време.”
Д-р Караиванов припомни, че чрез медиите асеновградчани бяхте информирани още в началото на това лято, за закъснение по договора за изпълнение на ПСОВ, за което е сезирано МОСВ, а на финала общината е наложила и финансова санкция на изпълнителя.
„Самата Пречиствателна станция бе въведена в експлоатация през месец октомври, не заради наближаващите местни избори, а защото изтичаше срока на дейностите по проекта. За сведение на д-р Грудев месец октомври е редовен месец от бюджетната година и нито един европейски проект не се интересува къде, кога и какви избори текат. Само с много користни цели или от тежка неинформираност може да се твърди за провал на проект или да се привижда някому екологична катастрофа.”, заяви още д-р Емил Караиванов.
Народният представител Манол Генов, който също участва в пресконференцията, се включи със свой коментар по темата за пречиствателната станция: „Д-р Христо Грудев е бил кмет, заместник областен управител и народен представител и заради всичко това би трябвало да знае, че е важно как един управленец се ориентира в проблема и на кое изобщо казва проблем или решение. Никой кмет няма право да всява паника, камо ли да си позволява инсинуации, умишлени паники сред хората и режисиране на протести. Уви, преди броени дни точно това се случи. Д-р Грудев е бил до вчера заместник председател на парламентарната комисия по околна среда и води. Проектът за рехабилитация на ВиК инфраструктура и изграждане на ПСОВ в Асеновград е един от най-важните в държавата по Оперативна програма „Околна среда“. Г-н Грудев е бил депутат от Асеновград. До преди месец бе в предизборна кампания, вероятно е имал и платформа за управление. Питам се: Как по никоя от тези причини той не се е запознал сериозно, системно и отговорно с един от най-отворените и стратегически проекти в сектора, а и най-големият по рамка за община Асеновград?Недоумявам как така се говори през просото, че се строяло нещо си ей там, дето ем не го знаем как работи, ем е много страшно, щото никой не ни казва. Да разбирам ли, че същият този довчерашен зам. председател на парламентарна комисия си няма хал хабер от това що е то европейски проект, не познава процедурите, нивата на координация, отговорностите? Да разбирам ли, че новоизбраният кмет демонстрира пълна безпомощност и търси на премиера, щото не можел да намери изпълнителите на обекта? И как сетне в национален ефир благодари на премиера, че му съдействал?!Да разбирам ли, че премиерът е издирил сам и силово изпълнителите на обекта и ги е накарал да си свършат работата, щото д-р Христо Грудев не е имал време да изчете договора и да види, че въпросните изпълнители имат поредица от клаузи, в които изрично са задължени да следят за изправността на съоръженията на Пречиствателната станция, при това за срок от пет и десет години?Да разбирам ли, че бутафорният протест, който в ГЕРБ си изрежисираха, е бил причината тепърва кметът д-р Христо Грудев да посети Пречиствателната станция и там сефте да разбере, че проблем няма, даже до дни всичко ще се реши? Да разбирам ли, че не просто някой уж протестиращ, а самият кмет на община Асеновград умишлено всява страхове от екокатастрофа заради все още не работещата ПСОВ, след като прекрасно знае, че Асеновград никога до момента не е имал такова съоръжение и не е имало данни за заплаха от екокатастрофа?” В края на своето изказване г-н Генов се обърна директно към кмета на общината с думите: „Уважаеми д-р Грудев, колега, повярвайте ми, изложихте се много. Съчувствам ви за лошо подбраните съветници и стратези. Моля ви, искрено, не допускайте повече такъв цирк , излагате се, а и премиерът ще ви се ядоса сериозно, ако разбере истината.”

Main Menu