Абдул Хассунс с ново дарение за Асеновград - часовникова кула

19 Юни 2020 09:10

 

 

Днес община Асеновград отново може да се похвали с поредния мил жест от жител на града. Кметът доктор Христо Грудев се срещна с един от най-големите дарители, който бе сред първите отзовали се в борбата срещу новия коронавирус COVID-19 в града преди няколко месеца. Тогава местният предприемач Абдул Карим Хассун отдели 100 000 лева, които дари за закупуване на оборудване и апаратура за специално пригоденото новоизградено отделение в МБАЛ – Асеновград. Той нееднократно е споделял готовността си пред ръководството на града, че е готов да помага. Хассун е роден в Ливан, но сърцето и животът си е отдал на България и в частност – на Асеновград. Неслучайно бе удостоен със званието "Почетен гражданин". Той получи признанието за добрите си дела. Награден бе по време на официална церемония за празника на Асеновград. „Тук съм у дома си, чувствам градът като свой роден“, каза предприемачът по време на гостуването си при кмета.
Повод за срещата бе нов проект, който Абдул Хассун представи пред градоначалника, като изрично подчерта, че желае реализацията да бъде дарение от него. Идеята е иновативна и различна, а може би, дори единствена по рода си в България. Часовник символично ще упътва и български, и чуждестранни граждани, преминаващи през Асеновград. Постаментът ще привлича вниманието на още повече туристи. Той ще показва началото на града и ще напомня, че времето е най-ценно от всичко и същевременно е непреходно. Никой не може да го притежава и управлява. Хората идват и си отиват, но то остава. „В живота си човек трябва да посади поне 1 дърво. Да остави наследство за бъдещите поколения. Трябва да знаем и как да ползваме парите – където са спечелени, там трябва да останат, на същото място да бъдат вложени. Най-важно е да правиш добро“, каза почетният гражданин в разговор с кмета на Асеновград доктор Христо Грудев.
Идейният проект предвижда часовниковата кула да бъде изградена с дълбок фундамент. Постаментът ще се вижда от далече. Вечер ще грее, облян в светлини от прожектори. А през деня ще създава красива сянка, отразена от жаркото слънце. Доктор Грудев увери Хассун, че община Асеновград ще съдейства за провеждането на необходимите процедури, а предприемачът, на свой ред, обеща, че цялостният проект ще бъде готов до месец и половина. Той ще бъде възложен на едни от най-добрите проектанти в международен план. Освен часовниковата кула, ангажимент на бизнесмена ще бъде и изпълнение на озеленяването около нея – в цялото кръгово кръстовище. Поддръжката на съоръжението също ще се осъществява от неговата фирма, през първите 2 години.
Какво представлява самата часовникова кула? Тя ще е висока 15 метра и ще е разположена на кръговото кръстовище на входа на Асеновград, откъм Пловдив (до бившия ресторант „Тихият кът“). Помислено е и за видимостта на шофьорите. Предвидено е да има разстояние между двата стълба, които ще заключват часовника на върха – първо, за по-добра устойчивост и второ, за да виждат водачите приближаващите към тях автомобили. Подстъпът от асфалта до началото на озеленената повърхност ще бъде 90 сантиметра.И часовникът, и конструкцията ще бъдат изработени в предприятието на Абдул Хассун, което дава препитание на десетки асеновградчани. Постаментът ще е стоманен от вътрешната си страна. Идеята е да бъде издръжлив на евентуално възникнало земетресение от висока степен. Вътре в кулата ще бъде изградена специална стълба, чрез която да се осигури достъп до часовника, с цел поддръжката му. Самият той ще бъде кварцов, а конструкцията ще е облицована с камък. Часовникът ще бъде насочен с лице към Пловдив.
Почетният гражданин увери, че всичко ще бъде по европейски и дори световни изисквания за изпълнение и сигурност. Той е категоричен, че не прави жестът с цел реклама. И няма нужда неговото име или това, на фирмата му, да са изписани там, защото за него е важно удовлетворението, че е оставил наследство след себе си. „Правя го напълно безкористно и от сърце“, заяви Хассун. Той посочи, че за около 3 месеца, след започване изпълнението на проекта, цялото съоръжение ще бъде завършено. В разговора си с него, доктор Христо Грудев му спомена, че пътят, на който е изградено кръговото кръстовище е републикански и е собственост на Агенция „Пътна инфраструктура“. Кметът сподели и намерението на градската управа да се твори нова пътна отсечка, която ще намали трафика, като отклони автомобилите, пътуващи за кв. „Запад“ - от кръговото кръстовище – директно към квартала.

Main Menu