В Брезово зарязаха лозята и отбелязаха Трифон Зарезан /снимки/

14 Фев 2024 13:51

 

Празникът, посветен на лозите и винарството – Трифон Зарезан, бе отбелязан в Брезово днес. Миналогодишният „Цар на виното“ Трифон Кохчиев посрещна гости на своите лозови масиви, където бе изпълнен ритуалът по зарязване и водосвет. Традиционният обичай изпълни първо отец Младен, а след него се включиха кметът Калин Калапанков и домакинът. Сред гостите бяха още заместник-кметът по култура Цонка Палийска, представители на Общинска администрация, представители на читалище „Отец Паисий – 1876 г.“, ученици от СУ „Христо Смирненски“, както и лозари, винари и други жители на град Брезово.

Самият празник „Трифон Зарезан“ е наречен от хората „Зарезан“, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята. В този ден се почита и православният светец Свети мъченик Трифон – покровител на лозарите, винарите и кръчмарите.

На 17 февруари, събота, ще се проведе ритуалът по зарязването на лозето на Тодор Ватев, което се намира срещу винпрома, а отец Младен ще направи водосвет. Община Брезово ще осигури транспорт за жители и гости от центъра на града до лозовите масиви.

В същия ден, от 11:30 часа ще засвири гайда на Централния площад, където ще се проведе празникът „Брезовска винария“. По традиция ще бъдат наградени всички майстори на виното, които технолозите и енолозите са определили за най-добри и ще бъде коронясан “Цар на виното”

Main Menu