Броят съдовете за смет в цялата община „Родопи”, кметовете искат още кофи по селата

07 Фев 2020 13:41

 

Инвентаризация на броя на съдовете, в които се събират отпадъците започва във всички 21 населени места в община „Родопи”. Специално сформирана комисия от общината ще обходи селата, а проверката ще уточни точно с колко кофи разполага всяко село, колко души обслужва и как се стопанисва съда. Това стана ясно след среща между кметовете на селата от община „Родопи” и почистващата фирма КМД.
Като основен проблем кметовете очертаха недостатъчния брой съдове, с които разполагат. Кофите се затрупват с отпадъци само няколко часа, след като камионите на фирмата са минали и са събрала сметта, коментира кметът на Златитрап Анелия Уланова.
Те поискаха съдове да бъдат поставени на места, където до този момент не е имало, които да покрият нуждите на домакинствата.
Кметовете добавиха, че съдовете за смет се амортизират много бързо. Пример е село Крумово, където миналата година кофите са били сменени почти изцяло, но голяма част от тях вече са без колела, капаци, дори има и пробити.
За втора кола, която да обслужва през топлите месеци трите високопланински села Бойково, Лилково и Ситово, настоя пък кметът на Бойково Иван Пачеджиев. По думите му един автомобил не е достаъчен, тъй като през лятото броят на хората, които се настаняват в тези населени места нараства драстично. „Като пристигне сметосъбиращата кола в Бойкова вече е пълна. Успява да вдигне три-четири кофи и толкова. Така селото остава непочистено”, коментира Пачеджиев.
Никола Иванов, оперативен директор на фирма „КМД” обеща, че още със затопяне на времето мобилна група ще започне ремонт на съдовете за смет във всички села, а там, където се налага ще бъдат сменени с нови.
От фирмата уточниха, че е добре старите метални кошове да се заменят с нови пластмасови, чието основно предимство е висока плътност и здравина на материала. Освен това гладката повърхност не позволява закрепване на отпадъци по стените, а заоблените ъгли улесняват почистването. Това прави услугата по-качествена, а съдовете остават здрави по-дълго време.
За сметопочистване тази година община „Родопи” е заделила сумата от близо 1 милион лева.

LGarden

Main Menu