Пловдив приема Световното първенство по гребане до 23 години, Мария Габриел идва за откриването (СНИМКИ и ВИДЕО)

06 Юли 2023 12:11
Пловдив приема Световното първенство по гребане до 23 години, Мария Габриел идва за откриването (СНИМКИ и ВИДЕО) Снимки: Plovdivskinovini.bg

58 държавни ще участват на Световното първенство по гребане до 23 години в Пловдив, а акредитираните са 1214 човека. Първенството ще се проведе от 19 до 23 юли на Гребния канал в Пловдив. 

Днес се проведе брифинг, на който взеха участие президентът на БФ по гребане Свилен Нейков, шефът на организационния комитет Иван Ппов, генералния секретар на организационния комитет Даниел Христов и зам.-кмета по спорта Георги Титюков.

Българският състезател Емил Нейков е сред фаворитите, като се очаква той да успее да спечели златен медал.

Официалното откриване на първенството ще бъде на 18 юли от 18:30 часа на Летния театър, а специални гости ще са вицепремиерът Мария Габриел и министърът на спорта Димитър Илиев.

"След организирането на толкова много първенства вече имам сериозно натрупан опит и това води до доста по-добро стиковка между всички страни и нещата се случват доста по-лесно. Доклад на ФИСА показва, че близо 10 млн. евро ще влязат в Пловдив по време на първенството. Следващата година ще имаме и Световно по кану-каяк", каза Георги Титюков.

"Това е 12-то Световно първенство, а първото беше през 1999г. и беше доста критично за нас, защото беше по време на бомбардировките над Югославия. Отборът на Парагвай вече е в Пловдив, утре пристигат едни от най-силните отбори - Нова Зеландия. За сега организацията върви спокойно и гладко и това се дължи на Общината и федерацията. Организационният комитет е и с изчистена структура от последните 10 години. Готово е всичко на всяко ниво. Тази година върви леко подготовката. Ще има руски и беларуски състезатели, но те ще състезават под международен флаг. През 2026г. ще е следващото Световно първенство тук в Пловдив и може да е последното ако нямаме втори гребен канал", сподели Иван Попов.

 "Българското представяне ще бъде скромно в три лодки. Много е трудно да наберем деца за нашия спорт за съжаление. Нашият спорт е труден и тежък. При юношите събрахме, двойка без, двойка скул лека категория и скиф Емил Нейков. Има пловдивчани Иван Йорданов от гребен клуб Хеброс и при малките Владимир Ботев при 4-ката. Разчитаме на тях на добро представяне и добро класиране. Ако пуснем всички дисциплини не е добре те да бъдат последни. Има нормативи, които трябва да бъдат покрити и затова сме подготвили най-добрите състезатели за това първенство. Има много силни противници. В последните години това Световно първенство показва силно развитие в световен мащаб и има интерес. Желанието за участие особено на големите отбори е много силно и мотивирано и това допринася за големия брой участници и конкуренцията. Пловдив е добра писта и интересът за класиране е много голям. Някои от участниците на първенството ще се пробват за Олимпийска квота - през септември и следващата година на олимпийска квалификация. Емил Нейков е 10-ти при мъжете, но не може да пробие още по-напред. Лазар Пенев е на финал С. Трябва да извървят пътя си", заяви Свилен Нейков.

Main Menu