Световното първенство по гребане до 23 години в Пловдив започва с участници от 49 страни (ВИДЕО и СНИМКИ)

18 Юли 2023 12:12

Днес се проведе пресконференция преди Световното първенство по гребане до 23 години. То ще се проведе в Пловдив от утре (19 юли) до неделя (23 юли). В брифинга участваха българските участници Емил Нейков, Иван Янкулов и Цветомир Маринов, Станислав и Иван Григоров и Васил Шунтов.

Малко след това се състоя пресконференция на организаторите - Свилен Нейков (шеф на федерацията по гребане), Патрик Ромбаут (представител на Световното по гребане), Светла Оцетова (една от най-големите легенди на българското гребане), Иван Попов (шеф на организационния екип), Даниел Христов (секретар на организационния комитет) и Георги Титюков (зам.-кмета по спорта).

Официалното откриване на Световното първенство ще се проведе на Летния театър на Бунарджика с начален час 18:30. Гонките започват утре сутрин и входът е свободен.

 

"За нас е голяма чест да се проведе такова голямо състезание тук в Пловдив. Пред родна публика е много хубаво да се състезаваш, но е и голяма отговорност. През 2021-а успях да завоювам златен медал, а през миналата спечелих бронз на тази възрастова група. Надявам се да се представя добре. Всяка гонка е различна сама по себе си. В началото на състезанието е най-добре да започнем по-икономично и вече когато идват финалите трябва да дадем най-доброто от себе си. Със сигурност изпитвам сериозна отговорност това да съм тук вкъщи, защото всички очакват от мен да се представя по най-добрия начин. От една страна се чувствам в страхотна форма и съм готов да покажа моите способности, но усещам и малко притеснение. Чувствам се отлично, че първенството ще е тук в Пловдив. Ще имам сериозна конкуренция в лицето на полски състезател и американски, с който се състезавахме и на миналото Световно. Подготовката започна много добре, стартирах със Световната купа в Загреб. Влезнах в необходимата форма, в която исках и се надявам да се представя добре", заяви Емил Нейков, от който се очаква медал на шампионата.

 

Иван Янкулов и Цветомир Маринов

Радвам се, че ще имаме да участваме пред родна публика. Тръпката е феноменална и не може да се опише. Искаме да се класираме колкото се може по-напред и да се представим добре. Това всички да викат за теб е уникално. Радвам се, че отново сме тук и се надявам да ни имаме.

 

Васил Шунтов, който ще е първият българин, който ще се състезава утре в състезанията при резервите.

Утре се надявам да дам добър резултата. Резервите също могат да дадат добро класиране. Стискам палци на всички да завършим на челни позиции. Всички те подкрепят и огромната подкрепа на всички е много приятна.

 

Станислав и Иван Григорови

Участието пред родна публика крие своите рискове. Ние познаваме пистата много добре, но има и напрежение, защото сме пред родна публика. Надявам се това да ни даде положителна емоция. Благодаря за организацията това ще ние е първо състезание двамата. Публиката много ще ни помогне и ще дадем всичко от себе си състезанието да мине по възможно най-добрия начин.

"Предстои едно доста сериозно първенството, което бележи рекорда по участници и температури. 49 държави с 1214 участници. Довечера ще състои официално откриване, на което ще присъства вицепремиера Мария Габриел и министъра на спорта Димитър Илиев. Всички големи нации са тук", заяви председателя на Организационния комитет Иван Попов.

"Винаги е удоволствие да се върна отново в Пловдив. От 1999г. съм бил тук на 9 големи първенства - европейски и световни. Пловдив за трети път е домакин на Световно първенство до 23 години и това е рекорд. Понеже идвам 20 години се чудя дали въобще някога вали. Предстоят ни тежки условия за температурата и затова говорихме как да разместим програмата. Ще следим ситуацията ден за ден и ще направим нужните промени. Изцяло се доверяваме на опита на местния организационен комитет. Световното е едно от основните събития в нашия календар, защото това е новата генерация от спортисти, но и много от тях ще участват на Олимпиадата през 2024г. в Париж. Надявам се вторият гребен канал да стане факт и Пловдив ще разполага с всичко необходимо, за да приема още много големи първенства. Пожелавам успех на организационния комитет и се надявам да имаме едно много хубаво Световно първенство", каза Патрик Ромбаут.

 

Светла Оцетова

Много се радвам, че съм отново тук на това Световно първенство. Пловдив е доказал през годините, че се справя чудесно с организацията на такива събития. Въпреки, че базата е над 30-годишна винаги се старае Пловдив да обновява базата си и мога спокойно да кажа, че Гребният канал е по-добър от доста по-нови канали.

 

Свилен Нейков

За нас е много важно да приемаме такива първенства. Условията са равни за всички и ще има феърплей. Стискаме палци на нашия отбор ще бъдем представени с 3 лодки и една при резервите. Вече сме поръчали нови лодки, които трябва да бъдат закупени, за да могат нашите състезатели да участват на олимпийската квалификация.

 

Георги Титюков

Радвам се, че отново приемаме такова първенство. Посрещането в Пловдив е много топло и в буквалния и преносния смисъл. Това е страхотно мероприятия и за пловдивската икономика, защото повечето състезатели, треньори и родителите им са тук близо 2 седмици.

Main Menu