Атлетико удари Ювентус, мадричани с много добър аванс преди реванша

21 Фев 2019 01:13

Атлетико Мадрид постигна паметна победа с 2:0 над Ювентус в първи 1/8-финален сблъсък от Шампионската лига на "Уанда Метрополитано" и гледа уверено към реванша в Торино след две седмици. Головете за домакините паднаха в края. Отбелязаха ги централните защитници Хименес в 78-ата и Годин в 83-ата минути. Преди това гол на Алваро Мората беше отменен след намесата на ВАР заради нарушение срещу Джорджо Киелини.

Така Атлетико постигна втора победа над Ювентус от срещите помежду им в Шампионската лига и донесе огромна радост за феновете си, изпълнили "Уанда Метрополитано", където на 1 юни предстои да се изиграе и финалът на турнира през този сезон. Дали Атлетико ще сбъдне мечтата да стигне до края е твърде рано да се каже.

Прогнозите на повечето специалисти за един затворен двубой между двата отбора с най-солидни защити на континента, не се оправдаха. Атлетико и Ювентус изиграха спектакъл за ценители, в който имаше всичко, а драмата настъпи в последния четвърт час, когато "бианконерите" получиха два тежки нокдауна.

Двубоят на “Уанда Метрополитано” започна нервно, като още в първата минута прехвърчаха искри между сънародниците Блез Матюиди и Антоан Гризман. Атлетико се опита да упражни домакински натиск, но Ювентус се справи. В 7-ата минута Кристиано Роналдо спечели пряк свободен удар пред наказателното поле. Португалецът се зае с изпълнението, стреля силно, но Ян Облак изчисти в ъглов удар. Преди това Диего Коща получи първия жълт картон в срещата заради напускане на стената преди съдийския сигнал. В 12-ата минута Леонардо Бонучи отправи удар с глава след изпълнение на ъглов удар от Миралем Пянич, но топката мина над вратата. Атлетико отговори с атака, завършила с удар по земя на Томас Партей, но стражът на Ювентус Войчех Шчесни спаси.

В 20-ата минута Атлетико стигна до положение пред вратата на Ювентус след продължителна атака, но Шчесни пресече подаването с пета на Коке към Гризман в близост до вратата. Атлетико продължи да атакува по-опасно, докато Ювентус трудно изнасяше топката и лесно я губеше. В 25-ата минута Роналдо проби по крилото, но не се стигна до нищо опасно. Две минути по-късно Матиа де Шилио фаулира Диего Коща на границата на наказателното поле. Първоначално реферът Феликс Цвайер отсъди дузпа, но след намесата на ВАР ревизира решението си и даде пряк свободен удар. Гризман стреля право в горния ъгъл на близката греда, но Шчесни изби топката.

Ювентус успя да укроти устрема на “дюшекчиите” и владееше инициативата в заключителните минути на първото полувреме. Играчите на Диего Симеоне заиграха по-твърдо в тези минути, в които предимно се бранеха. Томас Партей фаулира грубо Дибала и получи жълт картон, който го извади от реванша в Торино. Последната възможност в първото полувреме беше за Ювентус, но Кристиано Роналдо не успя да нанесе удар от наказателното поле.

Втората част започна с интересни ситуации и пред двете врати. В 53-ата минута гредата спаси Ювентус от попадение, след като Гризман хитро прехвърли полския страж, който все пак успя да играе с топката, която се отби в напречната греда. В следващата ситуация домакините претендираха за дузпа за игра с ръка на Манджукич, но реално нямаха основания. Диего Симеоне извърши офанзивна смяна, като замени поуморения Диего Коща с Алваро Мората. Ролите на терена отново се размениха и “Старата госпожа” стана по-опасният отбор на терена. В същото време играчите на Атлетико позагубиха свежест, което принуди Симеоне да извърши си останалите две смени. Лемар замени Партей, а Анхел Корея влезе на мястото на Коке. В 72-ата минута стигна до ново използване на ВАР. Алваро Мората успя да прати топката в мрежата след центриране на Филипе Луис, но видеоповторенията показаха, че преди да нанесе удар е извършил нарушение срещу Джорджо Киелини и попадението беше отменено.

В 78-ата минута Атлетико все пак стигна до гол, след като Хименес се оказа най-съобразителен при едно разбъркване пред вратата на Шчесни. Преди да се разпише Хименес събори Леонардо Бонучи, но до нова отмяна на гол чрез ВАР не се стигна. Атлетико се възползва от инерцията след гола и успя да нанесе втори удар пет минути по-късно. Центрирана в наказателното поле топка беше отбита от Марио Манджукич и попадна у Годин, който успя от малък ъгъл да я прати в мрежата. Ювентус можеше да върне един гол в 89-ата минута. Антоан Гризман извърши нарушение отляво на наказателното поле. Роналдо изпълни фаула, като потърси Бернадески фронтално пред вратата. Ударът на италианеца се получи, но Облак спаси насочената точно под гредата топка. Секунди по-късно и пред самия Роналдо се откри шанс, но португалецът не успя да насочи топката с глава от малък ъгъл. Така Атлетико взе важна победа без да допусне гол у дома и гледа уверено към реванша на “Ювентус Стейдиъм” след две седмици. В този мач испанците няма да разчитат на Томас Партей и Диего Коща, което е сериозен минус, тъй като нападателят с бразилски корени е страхотен мотиватор с агресивното си присъствие на терена./sportal.bg

Main Menu