Световният вицешампион се измъчи, но победи в първия си мач от евроквалификациите

22 Мар 2019 00:06

Сребърният медалист от последното Световното първенство Хърватия срещна много трудности при домакинството си на Азербайджан, но все пак успя да стигне до успех с 2:1 в среща от първия кръг на квалификациите за Евро 2020. В другата среща от Група “Е” Словакия надигра Унгария с 2:0.
В Загреб гостите поведоха чрез Рамил Шейдаев в 19-ата минута, но минути преди почивката играещият в Глазгоу Рейнджърс Борна Баришич изравни. Нападателят на Хофенхайм Андрей Крамарич донесе победата с много красиво изпълнение в 79-ата минута. “Ватрените” имаха смазващо превъзходство, но голът на азерите направи задачата им прекалено трудна.

Срещата на “Максимир” беше ръководена от българска съдийска бригада начело с Георги Кабаков. Той нямаше много работа, като изключим една ситуация през второто полувреме при 1:1, когато главният арбитър подмина спорна ситуация за дузпа в полза на домакините.

В състава на “ватрените” имаше някои нови имена в сравнение с тези, които набраха популярност по руските терени. Това бяха Дуйе Чалета-Цар, Борна Баришич, Йосип Брекало и Бруно Петкович. Доказаните лидери Лука Модрич, Домагой Вида, Иван Ракитич и Иван Перишич бяха титуляри, готови за нови подвизи.

Срещу тях се изправи хърватски селекционер в лицето на Никола Юрчевич, който само преди месец застана начело на отбора на Азербайджан. В скромния му отбор има един натурализиран бразилец - Ричард Алмейда. Само трима от титулярите на азерите играят в чужбина.

Домакините се разминаха с откриване на резултата още във 2-ата минута, когато Петкович не отигра добре подаване отляво.

Футболистите на Златко Далич продължиха с ранния си натиск и топката пак се разходи опасно из наказателното поле на азерите.

Дойде обаче 13-ата минута, в която Рамил Шейдаев излезе сам срещу Ловре Калинич, но вратарят спаси.

Шест минути по-късно обаче нападателят на Криля Советов опъна мрежата на домакините с атрактивен изстрел по диагонала, който се отби в напречната греда, преди да мине зад гърба на стража - 0:1.

Хърватите реагираха като опарени и Лука Модрич за малко да изравни с коварен изстрел по земя.

В 33-ата минута Ракитич не успя да насочи кълбото в очертанията на вратата от добра ситуация, с което ядоса вече започналите да се изнервят фенове на домакините.
Четири минути след това Андрей Крамарич съумя да засече с глава след центриране от ъглов удар, но отбраната в сини екипи беше взела мерки и топката беше спряна малко преди голлинията.

В 41-вата минута за малко да станем свидетели на нещо много рядко - гол на Модрич с глава. Халфът на Реал Мадрид засече центриране на Борна Баришич, но топката профуча в аут.
И все пак минута преди паузата Хърватия изравни. Тогава Баришич стреля точно след меле в наказателното поле на съперника, дошло след корнер.

След почивката на терена не се промени нищо: домакините нападаха, а азерите се бранеха. В 56-ата Модрич измъчи вратаря Агайев с опасен шут в далечния ъгъл, който все пак беше избит, а след това топката тупна и върху гредата.

В 63-ата минута сребърните медалисти от Русия погледнаха към Кабаков с надежда да отсъди дузпа за задържане на Петкович в наказателното поле, но родният арбитър подмина ситуацията, след като нападателят така или иначе нанесе два изстрела, но топката беше избита.

Вихрушката пред вратата на отбора на Азербайджан не спираше и в крайна сметка това нямаше как да не даде резултат. Бленуваното второто попадение падна в 79-ата минута, когато Крамарич завъртя
кълбото по диагонала - 2:1.

Отборът от бившата съветска република обаче нямаше сили за изравняване. Даже в 87-ата минута Перишич се размина с топката на празна врата.
В следващия кръг в групата на 24 март Хърватия ще гостува на Унгария, а Уелс приема Словакия./sportal.bg

Main Menu