Олимпийската медалистка на Иран емигрира и разкритикува страната

12 Ян 2020 19:22

Състезателката по таекуондо Кимия Ализадех, единствената олимпийска медалистка на Иран, обяви вчера, че е напуснала окончателно страната си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тя заяви, че не може повече да търпи "лицемерието" на система, която, по думите й, използва своите спортисти за политически цели и само ги "унижава".

"С какво да започна - с добър ден, довиждане или моите съболезнования?", написа шампионката в профила си в "Инстаграм" в момент, когато страната й в е шок след свалянето с ракета на украински самолет и гибелта на 176 души.

 

"Носех всичко, което ми казваха да нося", каза бронзовата медалистка от Олимпийските игри в Рио де Жанейро от 2016 г., имайки предвид ислямската бурка, която е задължителна за всички жени на обществени места в Иран, включително на спортни прояви. Тя разкритикува "лицемерието", "лъжата" и "несправедливостта" на иранската политическа система и заяви, че не желае нищо "друго на света, освен таекуондо, сигурност, здраве и щастлив живот". "Никой не ме е канил в Европа", написа тя, без да каже къде се намира.

Според агенция ИСНА тя е емигрирала в Нидерландия. Агенцията изказа подозрение, че спортистката иска да защитава цветовете на друга държава на олимпиада в Токио тази година.

Main Menu