Как Скалони трансформира Аржентина

23 Дек 2022 20:08

Сид ЛОУ

Guardian

 

Лионел Меси премина първи, държейки трофея, който почти не изпускаше от прегръдките си. И защо не? Това е нещо, което те допълва, а в неговия случай допълва и футбола. След това останалите пееха и тропаха, подскачаха и се блъскаха един в друг, а преградните стени почти се срутиха. Наоколо се пръскаха шампанско и газирани напитки.

Малко преди Мондиал 2022 Лионел Скалони разговаря с Меси, с когото всичко се измерва. Селекционерът призна, че никога не е виждал играч да оказва подобно влияние върху съотборниците си. Сред основните задачи на младия специалист е да премахне напрежението от футбола. „Слънцето ще изгрее утре“, повтаря той. Но ако това важи за загубата, е идентично и за победата. И тъй като вече беше шампион на Копа Америка, Скалони беше загрижен, че очакванията нарастват твърде много, а разочарованието може да бъде изтощително.

„Лео каза: „Какво значение има? Всичко ще бъде наред“. И това ми даде невероятна сила. Усещах, че трябва да говоря с него и да му кажа как се чувствам. След разговора ни всичко вече бе наред“, разкри Скалони.

Аржентина обаче загуби на старта от Саудитска Арабия и тимът вече беше изправен пред елиминиране още в груповата фаза. Млад отбор, съставен предимно от дебютанти на мондиал,

 

беше на ръба

на катастрофата

 

Може би най-голямата в тяхната история, както им беше казано на пресконференцията преди втория мач. Въпреки това критиките не бяха толкова ожесточени, а групата футболисти не беше толкова крехка, че да се разпадне.

Веднага след поражението Меси помоли феновете да им се доверят. Той настоя, че този състав се отличава със своето единство и колективна сила. А селекционерът на Саудитска Арабия Ерве Ренар заяви, че албиселесте ще триумфира в Катар. Оказа се, че той беше прав, след като последователно бяха сразени Мексико, Полша, Австралия, Нидерландия, Хърватска и Франция.

В момента след загубата от Саудитска Арабия за Скалони имаше два варианта – да промени някои неща и да спаси турнира, или да не се промени и да умре. Неговият успех е, че той имаше личността да направи тази промяна. А групата го подкрепи. За втория двубой срещу Мексико специалистът смени петима титуляри. В третия сблъсък той даде стартови места на други двама играчи. Търсеше решение в полузащита – зона, върху която бе работил през по-голямата част от последните две години. Скалони предпочиташе в средата на терена Де Пол, Паредес и Ло Селсо, но последният се контузи. Междувременно Паредес не беше в най-добра форма, а Аржентина вече беше загубила двама футболисти заради травми.

Поражението в първия мач

 

засили нуждата

 

от свежест, физика и енергия. А прилагането на това трансформира отбора. Гуидо Родригес и Алексис Мак Алистър бяха титуляри срещу Мексико. Първият имаше специфична роля – да защитава крайните бранители. След това Енцо Фернандес започна срещу Полша. Тогава се появи и Хулиан Алварес. И от този момент нататък Мак Алистър, Фернандес и Алварес бяха неизменно титуляри до края на турнира.

Първият е на 23, Енцо е на 21, а нападателят на Сити е на 22. Те имаха съответно 8, 3 и 12 мача преди Мондиал 2022. Но поне играеха клубен футбол. Контузии и липса на възможности ограничиха Папу Гомес до 645 минути в лигата за Севиля, а Паредес до само 385 в Ювентус. Мак Алистър имаше 1257 за Брайтън, а Фернандес 1030 за Бенфика плюс още 8 мача в Шампионската лига. И именно тези три млади момчета бяха в основата на успеха на албиселесте.

Промените продължиха, а Скалони се оказа адаптивен. Всеки мач предлагаше нов тактически подход. Използваха се различни системи в един и същ двубой – 4-4-2, 4-3-3 и 5-3-2. Папу Гомес беше върнат срещу Австралия, макар и само за 50 минути. Скалони пусна Паредес срещу Хърватска, за да попречи на съперника да доминира в средата на терена. В този мач Аржентина играеше с нещо като 4-2-2-2. Във финала срещу Франция като титуляр бе пуснат Ди Мария, който имаше ключова роля за крайния успех.

И слънцето ще изгрее утре – точно както казва Скалони. Но когато това стана, аржентинците вече бяха донесли трета допълнителна звезда на страната си.

''Тема Спорт''

Main Menu