Барселона надви ПСЖ в голов трилър

11 Апр 2024 00:20

Барселона победи с 3:2 Пари Сен Жермен в първия двубой от четвъртфиналната схватка между двата тима, игран на "Парк де Пренс".

Каталунците поведоха през първата част с първия гол на Рафиня в турнира, но парижани се върнаха светкавично в мача в началото на втората част, като дори успяха да обърнат резултата в своя полза с попадения на Усман Дембеле и Витиня, вкарани в рамките на три минути. Отново Рафиня изравни за Барселона в 62-ата минута след асистенция на влезлия като резерва Педри. В 77-ата минута друга резерва - Андреас Кристенсен, вкара на рождения си ден, за да донесе успеха на каталунците.

Срещата започна на изключително високи обороти като много често съперниците изнасяха неколкократно топката от едната в другата половина. Това раздаване обаче им попречи да създадат нещо състоятелно, което да затрудни Тер Стеген или Донарума. Нататък с времето французите опитаха да наложат натиск, но каталунците предложиха много добре организирана последна линия в отбрана и допуснаха единствено два ъглови удара.

Чак в 19-ата минута Мендеш се освободи и стреля, но в последния момент Араухо препречи с тяло пътя на топката.

Отговорът на каталунците бе светкавичен и веднага организираха атака, чрез която спечелиха ъглов удар. При неговото изпълнение Левандовски се извиси над всички, изпревари Донарума, който се втурна да бокcира, а от голлинията изби Мендеш.

Тази ситуация върна срещата към двуострото начало на мача и в следващите минути съперниците отново разменяха няколко опсани слизания без достатъчно застрашителен удар. Междувременно в 34-ата минута Сержи Роберто си изкара жълт картон след грубо влизане, което означава, че играчът на гостите ще пропусне реванша в Испания.

Само три минути по-късно най-накрая една от двете отбрани се пропука. Всичко започна, когато Левандовски направи страхотен индивидуален пробив през центъра на терена, намери Ямал, който напредна по фланга, а после опита да изсипе топката около точката за изпълнение на дузпа. Там се хвърли Донарума, който чукна топката с върха на ръкавиците си, но я прати на крака на останалия абсолютно непокрит Рафиня, за когото бе детска игра да вкара в опразнената врата.

В следващите минути играта се отвори още повече, тъй като парижани се втурнаха веднага да изравняват резултата, което отвори големи пространства в тяхната половина. До края на полувремето обаче не паднаха нови голове, въпреки че имаше няколко интересни ситуации и гостите се оттеглиха с гол преднина.

След почивката Луис Енрике пусна в игра Брадли Баркола на мястото на Марко Асенсио, който през първата част се запомни само с един шут към вратата на Барса, отразен без проблем от Тер Стеген.

Футболистите на ПСЖ опитаха да започнат втората част с домакински натиск. В 48-ата минута Витиня пробва изстрел от дистанция, който профуча много над вратата на Тер Стеген.

Минута след това Мбапе върна към Дембеле, Араухо не изчисти добре, а бившият играч на каталунците с мощен изстрел матира германският страж на Барса.

Парижани бързо обърнах развоя на събитията в своя полза. В 51-ата минута Фабиан Руис изведе в коридор Витиня, който прати топката във вратата на Тер Стеген.

В 55-ата минута германският страж на Барса отклони удар на Брадли Баркола в напречната греда.

В 62-ата минута влезлият като резерва Педри с перфектен дълъг пас намери Рафиня, който от движение разстреля Донарума.

В 70-ата минута Рафиня стреля от пряк свободен удар на около 25 метра от вратата, топката мина през стената от играчи, но Донарума лесно улови. ПСЖ отговори с бърза атака, която изведе Баркола на чиста позиция, но Араухо блестящо го блокира.

В 74-ата минута Жоао Феликс изпробва реакцията на Донарума, а италианецът показа рефлекс и улови топката.

Минута след това удар на Дембеле се отби в страничния стълб.

В 76-ата минута секунди след като се появи в игра Андреас Кристенсен с глава засече центриране на Гюндоган от корнер за 2:3.

Четири минути преди края Усман Дембеле опита да намери с пас Килиан Мбапе, но топката излезе в аут.

Main Menu