Атлетико се наложи над Дортмунд в Мадрид

11 Апр 2024 00:23

Атлетико Мадрид и Борусия Дортмунд изиграха страхотен първи сблъсък от ¼-финалите в Шампионската лига на стадион „Сивитас Метрополитано“ в испанската столица, като "дюшекчиите" победиха с резултат 2:1 , но в самия край можеха да изпуснат аванса си. Родриго де Поул откри още в четвъртата минута след груба грешка на гостите, а Самуел Лино удвои в 32-ата минута. Появилият се от пейката Себастиан Алер пък вкара така важното попадение за германците в 81-ата минута, с което остави реваншът в Дортмунд след седмица напълно отворен.

Домакините изиграха страхотно първо полувреме, в което напълно нидграха своя опонент и можеха да отбележат повече от две попадения. След почивката "вестфалци" се вдигнаха и дадоха сериозна битка на Атлетико, като съумяха да намалят изоставането си, а след това нямаха късмет, тъй като удариха две греди, втората, от които бе, буквално в последните секунди на добавеното време.

Така с огромен интерес се очаква ревнашът в Дортмунд, който е след седмица - във вторник, 16.04, от 22:00 часа българско време.

Още в началните минути великолепен диагонален пас на Гризман намери Мората, който се позабави с нанасянето на удар и притичалият Маатсен изчисти в корнер. Мощното начало на "дюшекчиите" смути гостите и те допуснаха грешка, която беше наказана. Кобел се забави да изрита топката и затрудни Маатсен, а неговото подаване беше пресечено и Де Пол излезе на чиста позиция, след което хладнокръвно откри резултата - 1:0.

След попадението натискът на домакините стана още по-яростен. Аксел Витсел можеше да накаже бившия си отбор, но Кобел отрази техничния му изстрел. Пресата на Атлетико не позволяваше на футболистите на Борусия да си подадат топката повече от два-три пъти. Още в първия четвърт час "дюшекчиите" изпълниха 5 корнера, а публиката стана на крака след красива задна ножица на Самуел Лино, макар че ударът на бразилеца не създаде проблеми на Кобел. Защитата на Борусия определено изнемогваше. В 20-ата минута поредното центриране стигна до Хименес, който отклони към Мората, но топката дойде висока за испанския национал.

Първия жълт картон отиде на сметката на Емре Джан в средата на полувремето за нарушение срещу набралия скорост Де Пол. Скоро след това официални предупреждения получиха и Лино и Йоренте, като бразилецът ще пропусне реванша в Германия. В 31-ата минута Санчо проби опасно и центрира, но спечели само корнер, а след неговото изпълнение Нмеча отправи неточен удар с глава. В ответната атака бранителите на Борусия отново действаха колебливо. Гризман се възползва и с меко подаване изведе Лино, а той отблизо удвои аванса на Атлетико.

В 35-ата минута лош пас на Де Пол можеше да създаде неприятности на домакините, но ударът на Адейеми беше блокиран. В края на първата част играчите на Симеоне се върнаха в собствената си половина в изчакване на нови грешки на противника. Борусия имаше шанс да намали изоставането си в 43-ата минута, но Облак изби силния удар на Маатсен, а след това уверено хвана топката пред погледа на Фюлкруг. В заключителните секунди на полувремето Санчо получи топката на границата на наказателното поле и шутира с всичка сила, но високо в аут.

Възпитаниците на Един Терзич започнаха по-силно второто полувреме, като в 51-ата минута топката стигна до Никлас Фюлкруг, който стреля извън наказателното поле, но не затрудни вратаря на испанците. Атлетико отговори с удар на Молина, но Кобел внимаваше и спаси.

Малко след изтичането на час игра Карим Адейеми стреля от дистанция, но без да затрудни Облак.

Атлетико Мадрид също опитваше да атакува при всяка възможност, но не бе толкова ефективен, колкото през първото полувреме.

Юлиан Бранд стреля опасно от пряк свободен удар в 73-ата минута, но топката профуча над вратата на "лос колчонерос".

Две минути след това Гризман центрира чудесно от пряк свободен удар, намирайки непокрития Лино вляво от вратата, но ударът на бразилеца бе спасен по брилянтен начин от Кобел.

Така се стигна до 81-ата минута, когато Борусия Дортмунд осъществи добра атака през центъра. Топката стигна до Юлиан Бранд, който показа добър поглед върху играта и подаде към Себастиен Алер в наказателното поле. Сесар Аспиликуета опита да пресече паса, но без успех и топката стигна до Алер, който с безкомпромисен удар вкара гол за Дортмунд!

В 85-ата минута топката стигна до Анхел Корея, но ударът на аржентинеца бе спасен от Кобел.

Две минути след това Джейми Байноу-Гитънс тръгна на пробив от дясното крило към центъра. Той стигна до границата на наказателното поле, откъдето стреля. Топката рикошира в Хосе Хименес и срещна гредата, а впоследствие напусна очертанията на терена!

До края на редовното време и продължението мачът бе много отворен, като в последните секунди на добавеното време Юлиан Риерсон центрира добре в наказателното поле, откъдето Бранд стреля с глава, но топката се отби от сглобката на напречната греда и левия страничен стълб.

Main Menu