Ана Бърнабич: Армията на Косово е най-голямата заплаха за регионалния мир

14 Дек 2018 20:43

 

Сръбският премиер Ана Бърнабич предупреди, че формирането на армия на Косово е най-голямата заплаха за регионалния мир на Балканите и добави, че след тази голяма стъпка назад е трудно да се говори за преговори, предаде Танюг, цитирана от БТА.

"Изключително много сме разтревожени. Не само че армия на Косово е в противоречие с всички международни споразумения, а би представлявала и нарушение на конституцията, която самите те изработиха и приеха. По този начин те всъщност показват, че са готови да нарушат собствената си конституция", заяви Бърнабич в интервю за италианския вестник "Република", публикувано днес.

Председателят на Сръбската листа, най-голямата партия на косовските сърби, Горан Ракич заяви, че с приемането на закона за формиране на армия Прищина по най-груб начин е нападнала мира и сигурността и призова сърбите към сдържаност и да не се поддават на провокации.

"Днес в Прищина в присъствието на всички международни представители, пред очите на ЕС, ООН и целия свят бяха потъпкани уставът на ООН, резолюция 1244 на Съвета за сигурност, Кумановското споразумение и международното право", заяви Ракич на пресконференция след заседание на Кризисния щаб.

Той подчерта, че с формирането на армия най-грубо е погазена резолюция 1244, в която ясно се казва, че единствените въоръжени сили в Косово са КейФОР.

С днешното решение Косово показа, че не иска мир, каза Ракич.

Представителите на Сръбската листа говориха пред журналистите облечени в тениски, на които символично са зачеркнати резолюция 1244 на Съвета са сигурност на ООН, Кумановското споразумение и международното право.

Main Menu