Ципрас иска вот на доверие, Каменос няма да го подкрепи

13 Ян 2019 17:09

След излизането на националистическата "Независими гърци" от правителството на Гърция и оставката на Панос Каменос като министър отбраната, премиерът Алексис Ципрас ще поиска вот на доверие.

Ципрас лично заяви това пред журналисти, като добави, че вече е приел оставката на Каменос като военен министър. На негово място застава началникът на генералния щаб адмирал Евангелос Апостолакис.

С напускането на "Независими гърци" от управлението ще се наложат и други рокади в министерския съвет на страната. Каменос ще изтегли от правителството шест министри от неговата партия.

По-късно Каменос коментира, че няма да подкрепи вота на доверие на Ципрас. Той дори заплаши депутатите от "Независими гърци" с изключване от партията, ако подкрепят СИРИЗА на вота.

 

Анализатори в Гърция тълкуват обаче, че Каменос няма контрол върху парламентарната група на "Независими гърци" и е възможно депутати от партията да подкрепят Ципрас.
Източници коментират още, че кабинетът на Ципрас ще оцелее на вота на доверие, защото е събрал необходимата подкрепа, информира гръцкият вестник Efimerida, цитиран от "Фокус".

Main Menu