Лидерът на опозицията в Беларус отхвърли резултатите от президентския вот

10 Авг 2020 13:53

Основният опозиционен кандидат на провелите се вчера президентски избори в Беларус отхвърли официалните резултати, които донесоха победа на дългогодишния лидер Александър Лукашенко. Нейният екип се закани да остане в страната и да се бори за промяна на властта, пише "Гардиън".

 

"Ще повярвам на очите си - мнозинството беше за нас", каза Светлана Тихановска пред журналисти в столицата Минск.

Тихановска подчерта, че се счита за победител на изборите, а не Лукашенко. Тя описа изборите като нагласени. Нейни съветници обявиха, че опозицията настоява за повторно преброяване в избирателните секции, където са регистрирани проблеми. Те също отбелязаха, че са поискали да проведат разговори с властите как да организират мирна промяна на властта.

 

Съгласно данните на Централната избирателна комисия Лукашенко, който управлява Беларус от 1994 г., е подкрепен от 81,35 на сто. На второ място е Светлана Тихановска с 8%. От щаба на Тихановска заявиха, че не признават резултатите и подчертаха, че тя е събрала 70-80% подкрепа.

След изборите възникнаха протести. Полицията е задържала около 3000 души. Още демонстрации се очакват тази вечер.

39 полицаи са ранени. Повече от 50 демонстранти са пострадали.

Според Центъра за човешки права "Вясна", цитиран от АФП, протестиращ е убит и десетки са ранени, след като полицията в Беларус е използвала зашеметяващи гранати, гумени патрони и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти, които оспорват резултатите от президентските избори, спечелени от дългогодишния лидер Александър Лукашенко.

 

От центъра поясниха, че млад протестиращ е получил травма на главата при удар от полицейски автомобил. Лекарите не са успели да го спасят.

Говорител на Министерството на вътрешните работи уверява, че няма загинали.

 

Владимир Путин изпрати поздравителна телеграма до Александър Лукашенко във връзка с победата му на изборите за президент на Беларус, съобщи пресслужбата на Кремъл.

"Разчитам, че Вашата държавна дейност ще спомага за по-нататъшното развитие на взаимноизгодните руско-беларуски отношения във всички области, за задълбочаване на сътрудничеството в рамките на Съюзната държава, засилването на интеграционните процеси в Евразийския икономически съюз и ОНД, а също така на военнополитическите връзки в Организацията на Договора за колективна сигурност", гласи текстът, цитиран от ТАСС. Путин изрази увереност, че "това несъмнено отговаря на коренните интереси на братските народи на Русия и Беларус".

Китайският президент Си Цзинпин също изпрати поздравления, съобщи беларуската агенция БелТА, цитирана от ТАСС.

"От името на китайското правителство и народ, а също така лично от мен изпращам топли поздрави и най-добри пожелания. Уверен съм, че под ваше ръководство Беларус непременно ще постигне нови блестящи успехи в процеса на държавното строителство", се отбелязва в посланието.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова властите и опозицията в Беларус към диалог и отказ от улично насилие.

"Призоваваме съседите ни към максимална толерантност, търпимост и отказ от улично насилие. Призоваваме за максимално открит, макар и нелесен диалог, защото само широк диалог ще даде възможност да се гарантира на гражданите в Беларус изход от трудната кризисна ситуация и честно да бъдат обсъдени по-нататъшните стъпки и формати на общественото взаимодействие", заяви Зеленски в профила на президентството в Телеграм.

Полският премиер Матеуш Моравецки излезе с инициатива да се организира извънредна среща на върха на Европейския съюз, посветена на ситуацията в Беларус след състоялите се в страната президентски избори. Изявлението по този въпрос бе качено днес на официалния сайт на полското правителство, цитиран от ТАСС.

"Полша носи отговорност за най-близките си съседи. Затова премиерът Матеуш Моравецки в писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи да се организира извънредна среща на върха на ЕС във връзка със събитията в Беларус", се казва в съобщението.

Външното министерство на Полша пък изразява дълбоко безпокойство във връзка с жестокото потушаване на следизборните демонстрации. Твърдата реакция на правоохранителните органи, използването на сила срещу мирни протестиращи, произволните арести са недопустими, се казва в изявление на полската дипломация на сайта на ведомството.

"Обръщаме се към властите на Беларус с призив да спрат да нагнетяват напрежението и да започнат да зачитат основните човешки права", заявява външното министерство на Полша.

Латвийският президент Егилс Левитс призова Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да извърши разследване на изборния процес за президент на Беларус, предаде ТАСС.

"Призовавам ОССЕ и другите компетентни международни организации, след като изслушат всички заинтересовани страни, да предприемат разследване на току-що завършилия изборен процес - на предизборната борба, произвеждането на самите избори, на определянето на резултатите от гласуването и на последвалите събития", заяви президентът в специално изявление.

Според него международните експерти трябва "да проверят съответствието на тези избори на стандартите за свободни и демократични избори" и да дадат своята оценка. Левитс призова беларуските правоохранителни органи "да спазват всички човешки и граждански права, включително свободата на словото, печата и събранията", а също така да освободят всички задържани в хода на предизборната кампания лица.

"Латвия като съседна на Беларус страна напълно подкрепя дълбокия стремеж на беларуския народ да живее в независима, свободна, демократична и правова държава", добави президентът.

Main Menu