Русия погва БиБиСи

21 Дек 2018 13:09

Медийният регулатор в Русия обяви, че ще извърши проверки, за да установи дали британската телевизия BBC World News и интернет сайтовете на БиБиСи спазват руското законодателство, ход, който регулаторът определи като отговор на натиска на Великобритания върху руската държавна англоезична телевизия RT, съобщава "Ройтерс".

Регулаторът "Роскомнадзор" посочи в изявление, че проверките били отговора на Русия на решение на британския медиен регулатор Ofcom, който вчера заяви, че RT е нарушила правилата за безпристрастност в някои от своите новинарски и публицистични предавания.

 

"Резултатите от проверката ни ще бъдат обявени отделно", уточни руският медиен регулатор.

От Оfcom казаха вчера, че обмислят налагането на някакъв вид санкция на RT, която се финансира от руската държава, като уточниха, че предприемат мярката заради отразяването на отравянето във Великобритания на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Великобритания обвини агенти, работещи за руското военно разузнаване ГРУ, за извършване на престъплението, твърдение, което Москва отрича.

 

Британският министър за медиите Джереми Райт вчера взе отношение по темата, изтъквайки, че маската на RT като безпристрастен новинарски източник е паднала.

RT отхвърлиха констатациите на Ofcom, посочвайки, че те са пренебрегнали техните обяснения и не са обърнали "дължимото внимание" на техните права.

Коментирайки започването на руското разследване, Маргарита Симонян, главният редактор на RT, отбеляза в "Туитър", че Ofcom са намекнали, че планират да отнемат лиценза за излъчване на телевизията ѝ във Великобритания.

 

"Предполагам, че те (руският регулатор) сега ще проверят дали Би Би Си дава трибуна на алтернативни гледни точки. С микроскоп", допълни иронично Симонян.

Руските държавни медии критикуват Би Би Си през последните дни, обвинявайки ги, че се опитват фалшиво да докажат, че Москва е замесена в подстрекаването на уличните протести във Франция, обвинение, което Русия отхвърля.

Main Menu