БСП

Експерт: Най-вероятната причина за срива на фейсбук е вътрешна грешка

15 Мар 2019 10:47

В сряда социалните мрежи фейсбук, инстраграм и WhatsApp се сринаха. От „Фейсбук“ обяви, че причината е промяна на сървърната конфигурация, но не се пояснява нищо конкретно. Какво породи този срив и има ли сигурност за нашите лични данни в интернет пространството коментира Димитър Ганчев от интернет общество - България в сутрешния блок на БНТ.

Димитър Ганчев сподели, че обществото е много заинтригувано какво се точно се е случило и защо до момента нищо конкретно не се съобщава.

Необичайно е толкова дълго да не казват, при предишни подобни случаи излязоха с доста детайлно описание. Можем само да гадаем какво се е случило, според мен е свързано с ауторизацията на потребителите. Но начинът, по който се случи, не подсказва, че е атака, а вътрешна грешка, която няма как да отгатнем. Според мен е промяна, която те са правили и не са съобразили, коментира Ганчев.

Димитър Ганчев допълни, че е възможно да е направена в алгоритмите си или начинът, по който са съхраняват данни за потребителите.

Той допълни, че това виртуално пространство винаги е било несигурно.

Когато предоставяме личните си данни, те са достъпни за всички. Подобен тип компании могат да разпространяват нашите данни. Не можем да избегнем този процес все още, но могат да се въведат законови регламенти, каза още Димитър Ганчев.

Той сподели, че сривът е продължил около 21 часа. Според него социалната мрежа „Фейсбук“ е загубила около 10 млн. долара от рекламодатели, но по-големият проблем е повредената репутацията на компанията. Той коментира, че голяма част от бизнесите са установили, че е рисковано цялата им дейност да е съсредоточена в една социална мрежа и биха потърсили други алтернативи, изнасяйки част от разходите си.

Воля
ВМРО

Main Menu