Осем починали от коронавирус и 2 666 заразени в Израел

26 Мар 2020 16:08

Броят на починалите в Израел от новия коронавирус (COVID-19) нарасна днес с трима до общо осем души, като регистрираните заразени нарастват със 171 до общо 2 666 души. Това обявиха от израелското здравно министерствсо, цитирани от израелските медии.

Повечето починали са доста възрастни хора.

От израелското здравно ведомство уточниха, че 39 души са в тежко състояние, 68 души са в умерено състояние, а останалите имат леки симптоми.

Досега 68 души са се възстановили напълно от болестта.

По-рано през деня министерството посочи, че са извършени 5 240 теста за корона вируса за период от 24 часа, а 59 493 души са били под задължителна домашна карантина заради опасения, че може да са били изложени на вируса.

Новите данни на здравното министерство бяха съобщени, след като правителството затегна блокадата и предупреди нарушителите, че могат да бъдат глобени и да бъдат вкарани в затвора за период до шест месеца.

Правилата по време на извънредното положение, които са в сила за 7-дневен период, включват забрана хората да излизат на повече от 100 метра от домовете си, освен при определени обстоятелства, както и затварянето на синагогите.

Извънредните правила позволяват на израелците да напускат домовете си само по съществени причини, включително да търсят медицинска помощ и да купуват хранителни стоки.

В допълнение, общественият транспорт е ограничен до около 25 процента в сравнение с нормални времена, а такситата ще могат да вземат един пътник наведнъж, освен ако вторият не е придружител по медицински причини. Всички пътници трябва да седят на задната седалка на автомобила с отворени прозорци.

Услугите за доставка на храна на ресторантите могат да продължат; купуване на храна от ресторантите обаче вече не е позволено. Доставка на стоки, закупени онлайн, също може да се извършва, но всички пакети трябва да бъдат оставени пред вратата на дома.

Магазините, които не продават стоки от първа необходимост, трябва да се затворят, а парковете трябва да останат затворени.

Израелското правителство вчера също така даде правомощия на полицията да налага глоби в размер на 500 шекела (близо 140 долара) или лишаване от свобода до шест месеца за лица, нарушаващи тези ограничения, както и по-големи глоби за предприятията, които го правят, включително глоба в размер на 5000 шекела за незаконно извършване на обществен транспорт.

Mr. Bricolage

Main Menu