Руският патриарх се скри, COVID-19 удари висшия клир и манастири

26 Апр 2020 12:56

Докато територията на Московската патриаршия се оказа едно от най-уязвимите места за коронавируса, патриарх Кирил потънал вдън земя. Няма никакви данни, къде се намира той в момента. През това време десетки висши духовници и монаси са покосени от COVID-19. В болници са много митрополити, епископи, цели манастири и семинаристи.
Това съобщават руски медии. Първа жертва на 5 април става дякон Александър Гусев. Той е висш служител в Западно-Американската епархия. Веднага е създадена работна група към Патриаршията в Москва, която следи заболелите и тяхното лечение в цяла Русия.

 

За броени дни 24 отговорни служители в РПЦ са постъпили в здравни заведения, а други 31 са със симптоми на инфекцията. До 17 април 9 души в московски манастири също са сред заболелите. На 18 април към болницата поема и настоятелят на Елоховския катедрален събор (втори по значимост след храма „Христа Спасител“) протойерей Енгений Агейкин. На 21-ви той умира.

 

На 25-ти умира и протодякон Евгений Трофимов. Половината служители от храма са в болница, а останалите са под карантина. Храмът затваря врати. Това съобщава сайтът "Новая газета".

На 24 април директно от Патриаршията в болница е откаран самият шеф на контролната група па коронавируса, първият викарий на патриарх Кирил – митрополит Дионисий. Останалите 8 члена на групата, която всъщност в момента управлява църквата са под наблюдение, провеждат се изследвания. Това е единственият орган, който в момента не е закрит.

Един от манастирите в Московската епархия е преустроен в болница, където се изолират и лекуват представители на руската църква.

 

На многобройните въпроси от миряни и медии, къде се намира в този момент всерусийският патриарх Кирил – отговор няма.

За последен път той е видян и показан по телевизиите на 3 април, когато обиколил столицата, държейки иконата на Божията майка „Умиление“, за която се смята, че е чудотворна. Обиколката на Кирил предизвика бурно възмущение в мрежата, заради бронирания Мерцедес, изработен по поръчка, който струва цяло състояние и с който патриарха преминал и руската столица, включително и през някои от най-бедните квартали., пише Фрог нюз.

 

 

Main Menu