Десетки хиляди организираха „Марш за свобода” в Минск

16 Авг 2020 19:42

Десетки хиляди граждани на Беларус се събраха в Минск за участие в "Марш за свобода" след спорните президентски избори, спечелени от Александър Лукашенко, информира АФП.

 

Участниците в антиправителствената демонстрация скандираха "Напусни" и "Да живее Беларус". Те се придвижваха по булевард "Независимост", след като опозицията призова за организиране на най-голямата демонстрация след вота преди седмица.

Колоните от демонстранти носеха лозунги, цветя и балони. Много бяха облечени в бяло, цветът, който символизира опозиционното движение в страната. В марша участва и група ветерани с военни униформи.

"Ние сме срещу насилието" и "Лукашенко трябва да отговаря за мъченията и загиналите" са само част от транспарантите на демонстрацията.

 

Протестиращите носеха и 100-метров червено-бял флаг. В миналото беше държавният флаг, а сега представлява опозиция на настоящия режим.

По-рано се проведе и проправителствена демонстрация. Президентът Лукашенко се появи и изнесе реч. Той призова да спасят страната от унищожение.

Стана ясно, че Лукашенко е провел втори телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин. Те са обсъдили ситуацията в Беларус.

Main Menu