Решаващи дни за съдбата на Зеленски и Путин

18 Юли 2023 10:21

Това лято е решаващо за изхода от войната между Русия и Украйна и за по-нататъшната съдба на президентите на двете страни – Владимир Путин и Владимир Зеленски, пише агенция Bloomberg.

Руският диктатор, след 17 месеца война, внезапно се оказа в ситуация, в която трябваше да се тревожи за вътрешната сигурност в страната след бунта на наемниците на Пригожин. На фона на очевидното недоволство на руските елити, които все повече се страхуват от поражение на Русия във войната, някои висши генерали внезапно изчезнаха от публичното полезрение.

Сега тайните служби на федерацията разследват дали са замесени в бунта на частната армия „Вагнер“, който имаше за цел да отстрани руския министър на отбраната и началника на Генералния щаб. Взривовете на Кримския мост засилиха чувството на несигурност, а провалът на черноморската зърнена сделка създава допълнително напрежение.

Тези седмици са решаващи обаче и за Зеленски. Той знае, че ще трябва да направи нещо значително на фронта по време на контраофанзивата, която бавно и упорито напредва в източна и южна Украйна след месеци на подготовка и оръжия за милиарди долари, доставени от международните съюзници на Киев.

Украйна знае, че само военните успехи ще ѝ помогнат да си върне територия и да укрепи позицията си във всякакви бъдещи преговори за прекратяване на войната – въпреки думите на Байдън, че Путин „вече е загубил войната“.

Main Menu