Водят ли се тайни преговори между Русия и САЩ?

19 Юли 2023 12:47
Водят ли се тайни преговори между Русия и САЩ? Снимка: Shutterstock

През последните дни се разпространява информация, че Русия и САЩ са водели тайни преговори, за да се сложи край на войната в Украйна. Говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова коментира тази информация.

„Това е фалшива информация, която цели да разтърси Русия отвътре“, каза Захарова, цитирана от ТАСС. По-рано руската страна нарече „фалшиви“ твърденията, че бивши американски служители са водили тайни разговори с руския външен министър Сергей Лавров за Украйна през април.

„Лавров не е водил никакви преговори. Това е фалшификация, това е фейк, това е направено нарочно. Тази тема ще бъде постоянно на повърхността, именно за да ни разтърси и отвътре“, каза Захарова.

По-рано този месец западни медии съобщиха, че група бивши американски служители по сигурността са провели разговори с редица видни руснаци. Било е обсъдено потенциално мирно споразумение между Руската федерация и Украйна. През април руският външен министър Сергей Лавров е разговарял с американците в Ню Йорк в продължение на няколко часа, казаха източници. Говорител на Държавния департамент на САЩ отрече това да е инициатива на Вашингтон.

Main Menu