Зеленски: Русия умишлено атакува инфраструктурата, използвана за износ на украинско зърно

19 Юли 2023 19:08

Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, обвини Русия в "умишлен обстрел" на инфраструктура, използвана за износ на украинско зърно, по време на ударите в ранните сутрешни часове, предаде БТА.

В изявление в "Телеграм", Зеленски посочи, че руските въоръжени сили специално обстрелват районите Одеса на юг и Житомир на запад. Министерството на възстановяването и инфраструктурата на Украйна съобщи, че са били атакувани зърнените терминали и пристанищата в Одеса и Черноморск, като танкери и докове на пристанището в Одеса също са били поразени.

От кабинета на Генералния прокурор на Украйна също съобщиха в "Телеграм", че това е била "най-масираната атака" на Русия в района, като има щети на зърнени и петролни терминали, сгради, земеделска инфраструктура и превозни средства.

Сутринта украинските военновъздушни сили и противовъздушната отбрана заявиха, че са унищожили 23 от общо 32 дрона с експлозиви и 13 от 16 крилати ракети "Калибър", изстреляни от Русия в Одеска област. Тези пристанища са от критично значение за износа на земеделски продукти от Украйна, и това е станало възможно чрез сделката, която изтече в понеделник.

След последния руски обстрел през изминалата нощ, най-малко 12 души са ранени, според началника на одеската областна военна администрация, Олег Кипер, докато генералната прокуратура съобщава за 10 пострадали. Въпреки това, няма достъпни данни от независими източници, за да се потвърди информацията. Ситуацията остава напрегната и нестабилна, като обстрелите и нападенията продължават да довеждат до сериозни щети и загуби.

Main Menu