Гвоздейков: Имахме готовност за втори полет до Израел, но няма достатъчно хора, за да напълним самолета

14 Окт 2023 09:40

„Няма обявена пълна евакуация на граждани от Израел. Посолството ни в Тел Авив и МВнР изготвиха ясен план кой трябва да бъде транспортиран до България.

С първия полет бяха прибрани хора, които бяха в Израел краткосрочно – на екскурзия, на лекар, и които не успяха да се приберат заради отменени полети.

В момента се транспортират хора, които са с българско гражданство и са с деца и се страхуват да останат в Израел. С първите два полета са прибрани 170-180 души. А тази нощ около 94 души се прибраха с правителствения самолет”. Това заяви в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия министърът на транспорта Георги Гвоздейков по повод евакуацията на българи от Израел.

По думите му е имало готовност за извършването на втори полет тази нощ. „Имахме разрешение, но информацията, която получихме от посолството в Израел е, че няма достатъчно хора, за да напълним самолета. От тук нататък, когато има необходимост, когато се съберат хора и няма алтернативен транспорт от съответните авиокомпании, които летят до там – ние ще се отзовем отново”, категоричен е министърът.

Main Menu