Мария Габриел: България подкрепя европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия

14 Окт 2023 11:00
Мария Габриел: България подкрепя европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна на 13 октомври в МВнР с министъра на външните работи на Грузия Илия Дарчиашвили.

Това е първото посещение на външен министър на Грузия в България от 10 години насам, поканата е на българския вицепремиер.

„Посещението на министър Дарчиашвили в София идва в особено важен за Грузия момент - на фона на високите амбиции на грузинското правителство и общество за европейска и евроатлантическа интеграция на страната. Като държава-членка на ЕС и НАТО, преминала през дългия и понякога труден път на реформи, България добре разбира важността на настоящия момент за нашите грузински партньори и подкрепя геополитическия избор на Грузия“, заяви след срещата вицепремиерът Мария Габриел.

Тя посочи, че между България и Грузия са изградени дългогодишни, исторически, приятелски и културни връзки, а народите ни споделят общи ценности и стремежи. Мария Габриел каза също, че България безусловно поддържа независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати граници.

На срещата е била обсъдена и важната роля на Грузия за сигурността и стабилността в Черноморския регион, включително в настоящия сложен геополитически контекст.

Вицепремиерът Габриел припомни решението на Европейския съвет от месец юни 2022 г., с което бе предоставена европейска перспектива на Грузия. „Заедно с министъра на външните работи, направихме преглед на постигнатото, очертахме положените усилията във всяка една от ключовите области. България ще продължи да подкрепя Грузия по пътя на нейната европейска интеграция“, подчерта Габриел.

Сред останалите дискутирани теми на срещата са били: свързаността във всичките й аспекти – регионална, икономическа, инфраструктурна, дигитална.

Обсъдени са били и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в изпълнението на проекти от общ интерес – в енергетиката, комуникациите, сферата на високите технологии и иновациите, образованието и културата.

Main Menu