Иван Шишков: Договорите, които АПИ сключи по времето, когато аз бях регионален министър, се оказаха спасителни

27 Ное 2023 12:58

България попадна в снежен капан - населени места са без ток и вода, пътища остават блокирани, хиляди са сигналите от граждани. Продължава почистването на София и страната, пътищата се опесъчават срещу заледяване.

Вниманието е насочено към опасно надвисналите клони и дървета, а служителите са оказали съдействие за транспортиране на лекарски екипи до труднодостъпни места. Отзовали са се и на сигнал за блокирани граждани на Витоша.

"Това не е прецедент тази година. Миналата година решихме много кризи, но не се наложи да покажем дали можем да почистим зимните пътища. Договорите, които АПИ сключи по времето, когато аз бях регионален министър, се оказаха спасителни - в момента могат да регламентират зимното почистване в България", коментира бившият министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че пътният бранш има нужда от мотивация, тъй като вече започва да се демотивира. Според Шишков в момента берем плодовете на тази демотивация.

"Основният интерес на пътния бранш е поддръжката на пътища, ремонти и строителство. Най-малкият им интерес е зимното почистване. Когато има критични точки и ситуации, министрите трябва да са на терен", каза още гостът в студиото.

По думите му в България няма свързаност на север и юг с магистралите.

"Миналата година успяхме да пуснем движението в тунелите, ремонтът беше планиран. Сега трябваше да бъдат затворени по-рано, за да могат да завършат строителството за летния сезон", отбеляза бившият регионален министър.