Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

03 Дек 2023 09:43

"Докато има данъкоплатци, бюджетът ще бъде изпълнен. Въпросът е какво съдържа в рамката и каква е целта. Това, което виждаме през последните няколко години, особено в прогнозата за 2024 г., е смяна на концепцията за управление на публичните финанси. Десетки години е считано за правилно да не се допускат дефицити и да не се теглят нови дългове. Сега ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да увеличиш богатството на държавата като харчиш назаем и трупаш дефицит. Което е погрешно". Това каза бившият финансов министър Владислав Горанов в предаването "Опорни хора".

По думите му финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи.

"За да се пълнят дупки в хазната, сме склонни да си разпродаваме и земята, но проблемът е по-голям. Събираемостта остава на критично ниско ниво. Около 1,5 млрд. лв. приходи от ДДС няма да се изпълнят, 300-400 млн. лв. корпоративен данък няма да постъпят. Това, че той се хвали с по-малък дефицит в ноември и подобряване на бюджетното салдо, не е новина. Сега идва финансовият корпоративен данък за следващата година, а от друга страна - подобно нещо не се е случвало само в тази година", обясни Горанов пред Bulgaria ON AIR.

"Когато финансовият министър борави фриволно с истината и се отдалечава от нея, е атестат за отношението му към държавата и управлението", посочи гостът на медията.

"Ако приемем, че отчасти Асен Василев има отношение към това да има правителство, то със сигурност с действията си той няма принос България да се доближава до еврозоната, напротив. Подобен тип политика, с много текущи разходи в бюджета и поддържането на дефицит, е проинфлационна политика, остава в риск и възможността да изпълним и критерия за инфлация. Прогнозираният растеж от страна на правителството е доста по-висок от прогнозирания на ЕК", коментира бившият финансов министър.

Горанов смята, че смяната на концепцията на управление на публичните финанси в дългосрочен план е рискова, защото натрупването на десетки милиарди дълг и дефицит "не е справедливо към бъдещото поколение".

"Така направената сметка ни отдалечава и създава риск за присъединяването към еврозоната. Ако погледнем действията на Асен Василев в миналото, той никога не се е вълнувал от критерия дълг, дефицит и присъединяване към еврозоната. Бюджетът ще мине, защото иначе означава нови избори. Оставката на Асен Василев означава оставка на цялото правителство", заяви той.

Като проблем бившият министър на финансите определи ниската активност по време на изборите и оттеглянето на хората от политиката.

"За Шенген отдавна сме готови. Там сме заложници на домашни проблеми на някои държави членки. Несправедливо ни третират. Беше ясно, че бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори", обобщи гостът.

Горанов коментира и управлението на НЗОК: С поисканите и дадени оставки на подуправителя и управителя на НЗОК, при гласуването им ще се обезглави цялото оперативно ръководство на Здравната каса.

Според него, ако се обяви процедура за ново ръководство преди старото да е освободено, ще изпаднем в съмнение за противоконституционност.