Лукойл и Васил Божков са чисти пред НАП

03 Дек 2023 10:35

Проверката на НАП на българи с имоти в Гърция и Дубай показала разминавания само на 3 лица от 2000. Това обяви като резултат от работата на данъчните шефът на приходната агенция Румен Спецов в интервю за Нова телевизия.

Страхотна новина е, че има българи с легални доходи, с които да си позволят имоти в чужди държави, лошата новина е, че тези доходи не са инвестирани в България, коментира Румен Спецов. Иначе данъчните били длъжни да направят тази проверка, за да защитят обществения интерес и да са сигурни, че го правят, въпреки че тя не е довела до сериозен приход към бюджета на държавата.

По други знакови проверки Румен Спецов докладва:

Към момента бизнесменът Васил Божков е изчистил всичките си задължения към бюджета. "За периода, за който е проверяван, е чист."

"Лукойл" - също така не дължи нищо и си плаща редовно данъците. "Лукойл" непрекъснато е проверяван, а ревизионната дейност е съсредоточена върху това да установи дали има несъответствие в декларираното. Румен Спецов отказа обаче да отговори дали има много ревизионни актове на НАП, които да са оспорени от компанията и да падат в съда.

Барселонагейт - ревизионното производство е приключило. В рамките на данъчното разследване е установено едно лице с несъответствие на доходите, но вече всичко е платено. Установено е несъответствие и при едно лице, което обаче не попада в обхвата на български граждани, той е със статут и е предаден на съответните власти да бъде обложено там. Румен Спецов не посочи дали става въпрос за Испания или Турция, накъдето стана ясно, че водят следите на парите. Останалите са обложени у нас, където е установено несъответствие и вече всичко по нашето законодателство е платено.

НАП ще провери цялата финансова дейност на Българския футболен съюз (БФС). Румен Спецов очаква обаче всичко да е наред, но когато приключат проверките НАП, ще изнесе данните.

НАП не осъществява политически поръчки или политически чадър, увери още Румен Спецов. Асен Василев никога не му се е обаждал, а на въпрос дали това е правил премиерът Николай Денков, шефът на НАП отговори: "Няма как да стане" и обясни, че двамата политици имат достатъчно чест и морал, за да не го направят, а и самият той също.

Идеите на Асен Василев за промени в данъчните закони не са екзотични, а се прилагат в много държави в света. Това, според Спецов, се отнася и за "донус - бонус", това е практика в други страни. Така или иначе данъчните получават сигнали, а НАП е събрал 600 000 лева за година от сигнали и без да раздава награди. От началото на годината са получени 4500 сигнала за различни нарушения - от неиздаване на фактури и касови бележки, до неплащане на наеми, данъци и т.н.

Мярката "бонус-донос" бе отхвърлена от парламента, както и мярката клиентът да има право да не плати, ако не е получил касова бележка. И за нея Румен Спецов обясни, че се прилага - в Гърция и в Румъния тя е въведена от 10 г. Тези мерки спомагали да се изсветлява икономиката, заедно с мярката за облагането на бакшиша.