Емил Ефтимов: България ще получи 8 американски изтребителя F-16 през 2025 г.

16 Ян 2024 11:58
Емил Ефтимов: България ще получи 8 американски изтребителя F-16 през 2025 г. Емил Ефтимов: България ще получи 8 американски изтребителя F-16 през 2025 г. Plovdivskinovini.bg

България ще получи осем американски изтребители F-16 от САЩ през 2025 година, заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната на България в "Денят започва" по БНТ.

По думите му търсенето на тези самолети е засилено и ако искането е било отложено, е имало възможност да получим летателните апарати след 2030 г.

"Видяхме самолетите в Южна Каролина, те са в различен етап на завършване. Своевременно беше решението да платим вторите осем самолета", добави той.Адмирал Ефтимов заяви, че ще имаме 16 самолета и 32-ма летци, подготвени в Щатите по методиката, по която се готвят американските ВВС. Това означава, че подготовката на пилотите върви по договор.

"84 души от инженерно-техническия състав ще преминат обучение в САЩ. Важно е как да превърнем този ресурс в работеща отбранителна способност, ще ползваме опита на военновъздушните сили на САЩ. Това са последователни усилия на всички нива, за да се планират задачите и да се изпълняват", каза Ефтимов.

Относно Страйкърите адмиралът поясни, че сделката за придобиването им в пълния комплект е "голяма стъпка напред в сухопътните войски". Той уточни, че машините ще дойдат на части в България и ще бъдат сглобявани на терен, като ще се обучава и състава на сухопътни войски.

Адмиралът коментира и инфраструктурата за източният фланг на НАТО, като спомена, че тя ще е на стойност от 100 млн. лв. Той поясни, че 6 млрд. евро е финансирането в държавен мащаб.

Main Menu