Костадинов: Конституционният съд беше поруган

19 Ян 2024 16:11

Днес Конституционният съд (КС) беше на практика поруган, коментира пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов след като Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на КС от квотата на парламента. По думите на Костадинов досега е имало една единствена останала институция в държавата, която гарантира конституционния ред в републиката, и това е бил Конституционният съд.

Избират се хора, чиято цел е да узаконяват извършени вече престъпления в Народното събрание, каза Костадинов и обясни, че поради тази причина от „Възраждане“ не са подкрепили Белазелков и Атанасова, които по думите му са политически оцветени, политизирани и спорни по отношение на техните професионални качества и умения. „За пореден път в Народно събрание надделя количеството над качеството“, добави Костадинов. От тук насетне за нас остава проблематично как ще бъдат формирани бъдещите гласувания на КС - на база личното убеждение на бъдещите съдии, на познанията им върху юридическата материя или на база на телефонния им указател и кой им звъни от него, коментира лидерът на „Възраждане“.

По повод смяната на председателя на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения Костадинов каза, че това е според правилника на Народното събрание, според който ръководството се сменя на всеки шест месеца. "Не съм чул какво точно е казал лицето Пеевски, те могат да направят абсолютно всичко, както е добре известно", уточни той. Ние от своя страна какво можем да направим - можем да жалим в КС, но от днес нататък ние се съмняваме в неговата законосъобразност и безпристрастност, добави той. По думите му правителството няма да изкара тази година, но хората, които са „внедрени“ в КС, ще бъдат там години наред.

По повод разменени реплики в пленарна зала Костадинов обясни, че от „Възраждане“ са защитили Тошко Йорданов от ИТН, защото Делян Пеевски е отправял обидни думи към него, отбелязва БТА.