Парламентът прие на първо четене новия Закон за БНБ

19 Ян 2024 16:20

Парламентът прие на първо четене законопроекта за Българската народна банка, съобщи Агенция "Фокус“.

Той е част от пакета закони, необходими за присъединяването на страната ни към еврозоната. Негов вносител е Министерският съвет.

В закона са отчетени правните несъответствия, констатирани в Докладите за конвергенция на ЕЦБ и на ЕК. Без тях страната ни не би могла да се присъедини към Евросистемата.

Законът за Българската народна банка ще влезе в сила от датата за приемане на еврото в България. Той регламентира принципите на независимост и отчетност на БНБ спрямо Европейската система на централните банки.

С приемането на еврото БНБ ще трябва да се съобразява с водената парична политика от Европейската централна банка, а българското правителство няма да има право да оказва натиск върху управителния съвет на банката. Същевременно БНБ ще се отчита пред Народното събрание.

Същевременно структурата на БНБ ще се запази."Възраждане“ се позоваха на работен анализ на БНБ относно присъединяването на България в еврозоната. Според него страната ни не била готова за приемане на еврото.

Румен Гечев от "БСП за България“ също бе критичен към законопроекта. Той поиска да бъде представен както докладът на БНБ, така и докладът на Министерството на финансите относно оценка за последиците от приемането на еврото.

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев обясни, че ако законът не се приеме, това означава, че страната ни няма как да влезе в еврозоната. По думите му доклад за Закона за Българската народна банка има, а твърденията за "унищожителни последици“ са неверни. Радев увери, че всички формални изисквания за представяне на този законопроект са изпълнени.

Main Menu