Нейнски: Не знам защо и как партия, а не правителството, е подписала договор с лобистка фирма в САЩ

05 Фев 2024 10:26

Целият този шум в системата не се отразява добре за репутацията на управляващото мнозинство в страната и навън. Това каза в предаването „Тази сутрин“ Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи, след размяната на реплики в коалицията заради визитата в САЩ.

„Ние ги възприемаме като коалиция. В политиката има правила. За да може да се съблюдават, те трябва да са написани. Тогава напрежението ще намалее, защото ще се вижда кой за какво носи отговорност. В момента се руши доверието“, подчерта тя.

„Дипломацията е скъпо нещо. Въпросът е как се изразходват средствата. Завъртя се информация, че има договор с лобистка фирма“, коментира тя по отношение на сключения договор на „Продължаваме промяната“ (ПП) с лобистка фирма в САЩ.

„Целта на това сътрудничество е да представи положителните страни на България пред политическия елит на САЩ“, се посочва в съобщение на ПП.

„Аз не знам защо и как се е подписал този договор от една партия, а не от правителството. Опитвам се да разбера смисъла на този договор, който да повиши авторитета на една партия от коалицията. Те не разсъждават като едно цяло, а се опитват да вземат някакви аванси. Защо „представянето на положителните страни на България“ не се прави от цялото правителство? България се представлява от нейното правителство, а не от една партия“, категорична е Надежда Нейнски.

„Когато говорим за посещението в САЩ, логично е ключова да е ролята на посланиците на двете държави. Обикновено едно посещение се подготвя от тях. Смятам, че отношенията между две държави се формират между техните официални канали. Говорим за държавен интерес, а не за партиен. Той се защитава от държавни институции. Може лобистката форма да подпомогне с нещо, но не може да бъде водеща в междудържавните отношения“, каза още бившият външен министър.

Според нея вече трябва е уредено кой да застане начело на МВнР, след като Мария Габриел стане министър-председател.

„Презумпцията е, че едно мнозинство има ясна политика и търси най-добрия и ярък представител, който да представи българската политика пред света. Такъв трябва да бъде човекът. Надявам се имат яснота кой ще е той. Решението е тяхно – на евроатлантическото мнозинство. Ако сега започнем да търсим хора, това ще бъде нов удар за тях“, допълни Нейнски.