Георги Гьоков: Сезирахме прокуратурата за схемите в социалното министерство

05 Фев 2024 19:05

Бившият министър на труда и социалната политика Георги Гьоков коментира в предаването „Лице в лице” по БТВ внесените сигнали в прокуратурата от БСП срещу бивши министри от служебния кабинет на президента Румен Радев.

„Не искам да принизявам случая до спор между двама души. Лъжа е, че проектът Развитие на социалната икономика не е направен от Корнелия Нинова и Георги Гьоков, а е залегнал в първоначалния План за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и съгласуван с ЕК. Той има за цел да укрепи социалната икономика и е добър. Проблемът е, че когато стартирахме подготовката му за стартиране по ПВУ, моите указания бяха да се търсят държавни или общински сгради, които да се модернизират. Г-н Лазар Лазаров знаеше, тъй като присъстваше на оперативките, на които бе предложено. Имаше отговори от редица общини, че има подходящи помещения. След падането на правителството на Петков август месец, проектът пада и започват да се търсят други сгради. Проблемът е, че сградите се приемат от частни лица и вече могат да се придобиват”, обясни той.

Георги Гьоков даде за пример сграда в Габрово, която не отговаря на параметрите, освен това е закупена с 50% завишена цена. Той попита, ако реализираш проекта и спестиш обществен ресурс не е ли по-добре?„Аз имам доверие в съдебната система, но след последните случаи съм разколебан. Схемите за натиск над прокурори и съдии, може да преобърне разследването. Сезирахме прокуратурата и очакваме да си свършат работата. Викан съм само веднъж, за да се уточнят параметрите на сигнала. Не съм бил питан, като свидетел. Ако решат от прокуратурата да си свършат работата, могат да разпитат в Габрово. В сигнала имаше и съмнения за сградите във Варна, Пловдив, Бургас”, допълни той.