Руският посланик Митрофанова унижи МВнР, прати заместник

23 Фев 2024 20:11
Руският посланик Митрофанова унижи МВнР, прати заместник Снимка: БГНЕС

Посланикът на Руската федерация у нас - Елеонора Митрофанова, е извикана на среща в Министерството на външните работи (МВнР) заради смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

На срещата обаче се яви Валентин Солодкин, временно управляващ посолството.
Пред него бе направен демарш, с който се изразява възмущението на българската страна от смъртта на Навални на 16 февруари в наказателната колония в Сибир, където бе несправедливо изпратен, уточни бТВ.

От българска страна бе отправен призив властите в Москва да проведат незабавно максимално прозрачно, задълбочено и обективно разследване, включително с ангажирането на независима международна комисия, както и да изяснят всички обстоятелства, свързани със смъртта на Навални.

Изразено бе очакване в най-кратък срок виновните лица да бъдат подведени под наказателна отговорност. Отправен е апел тленните останки на Навални да бъдат незабавно предадени на семейството, което да бъде свободно да организира погребална церемония.

България призова за незабавното и безусловно освобождаване на всички други политически затворници,
включително на Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева, Александра Скочиленко и Иван Сафронов, както и правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, произволно задържани за мирно упражняване на човешките им права и противопоставяне на водената от Русия агресия срещу Украйна.

Изразена бе загриженост относно условията им на задържане и бе припомнено на руските власти, че забраната на изтезанията е абсолютна според международното право.

От българска страна е изразено дълбоко безпокойство от неотслабващите систематични репресии срещу руското гражданско общество, демократични сили, политическа опозиция и критичните гласове в Руската федерация и извън нея.