Ивайло Иванов: Думите на Макрон целяха Русия да разбере, че Европа е готова на всичко

29 Фев 2024 08:09

„Целта на изказването на френския президент беше да се демонстрира на Русия, че Европа е готова да предприеме всички мерки, включително и тези, създавайки някаква червена линия пред руската страна. Ние не сме декларирали досега червени линии, за разлика от Русия.“

Така коментира в студиото на Euronews PrimeTime Ивайло Иванов – експерт по национална и международна сигурност, изказването на Еманюел Макрон относно възможността войски на НАТО да бъдат разположение в Украйна.

„То не беше удачно, защото за подобно решение трябва да има минимално съгласие между съюзниците“, посочи Иванов и допълни, че Макрон е говорил за войски на НАТО, а не самата НАТО като организация.

В европейските страни все повече започват да осъзнават заплахата за сигурността на Европа от победа на Русия и заличаването на Украйна като държава.

„Това, което виждам като краен вариант, е страни-членки на НАТО да разположат военни части в някаква дистанция от фронта, да кажем едни 150-200 км. и ако руските сили успеят да пробият този фронт, украинските сили да се изтеглят зад тях, да спрат военните действия и тогава инициативата ще бъде оставена на Русия. Тоест, да бъде поставен един дефанзивен вал, с който образно да се каже „оттук вие по-нататък не може да продължите. Русия ще трябва да реши дали да ескалира конфликта и да нападне войските на НАТО“, коментира Иванов.

Main Menu