Онлайн тормоз: Разпространиха телефона на ученичка в група за възрастни

29 Фев 2024 09:02

18-годишна ученичка е станала жертва на онлайн тормоз.

Телефонният номер на Стефани Иванова е разпространен в затворена група в „Телеграм”, където потребители споделят порнографски материали.

Нейният контакт е публикуван със съобщение, че на него желаещите могат да открият сексуални услуги срещу заплащане. Така от няколко дни насам момичето получава десетки нежелани съобщения и обаждания.

В събота Стефани изненадващо започнала да получава съобщения по Viber.

„Момчета ми пращаха за сексуални услуги, които аз не предлагам. Така разбрах”, разказва Стефани пред Нова тв. Получавала съобщения през 10 минути.

Снимката ѝ е била открадната от профила ѝ във Viber. Тя няма идея, кой би могъл да направи това.

Ученичката се е обърнала към ГДБОП. „Оттам ми казаха, че няма как да ни помогнат и да блокирам всеки, който ми се обади”, разказа Стефани.

„За съжаление не е единичен случай”, заяви Яна Алексиева от Националния център за безопасен интернет.

„Не е безсмислено предложението да блокира номерата. Но за мен тук е доста по-сериозен разговорът в посока това как я подкрепят институциите. Ние като Център за безопасен интернет можем да помогнем. Призовавам я да ни пише или да се обади на телефон 124 123, за да може да ѝ съдействаме, да опишем този случай. Ние работим с „Киберсигурност” и ГДБОП и да го предадем натам”, заяви Алексиева.

По думите ѝ с писмен сигнал с помощта на центъра, подаден към „Киберсигурност”, ще започне разследване заради разпространението на лични данни.

Main Menu