Радев към ПП-ДБ: Склонни ли сте да подкрепите първия мандат на ГЕРБ или ще повторите сценария от преди 9 месеца?

11 Мар 2024 11:55

Трябва да отбележим, че последните 9 месеца вие носихте цялата отговорност за управлението. Споразумяхте се с вашите партньори да имат един представител в Министерски съвет. Осигурихте си твърда подкрепа на ДПС за промените в Конституцията. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство с „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Като се върнем 9 месеца назад, вие успяхте да сформирате управление с вашия мандат, но виждаме, че сложните отношения с вашите партньори остават. Конституционният законодател е предвидил настоящите консултации, именно, за да подпомогнат процеса на сформиране на правителство. Също така да се изяснят важни въпроси, каза още президентът.

Склонни ли сте да продължите по същия път, който поехте, когато сформирахте правителството, или на базата на опита, който натрупахте, сте склонни да преразгледате отношенията си с с партньорите и към властта. Смятате ли, че ще има механично сливане на предложения от вас меморандум и споразумението на ГЕРБ – СДС? Или отиваме към принципно нов документ, така че да има устойчивост и предвидимост на бъдещо управлението. Готови ли сте да подкрепите първия мандат на ГЕРБ - СДС или при евентуален провал на преговорите, ще опитате да повторите сценария от преди 9 месеца месеца - управление с вашия мандат?. Най-важният за мен въпрос е имате ли нужда от още време за тези преговори, попита Радев.

Действително преди 9 месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че това ще нанесе политически щети. Според нас всичко това си струваше, заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков.

След 9 месеца имаме приети два бюджета, имаме промените в Конституцията, имаме развиване на инвестиционните проекти и отпушване на основни проблеми, свързани с енергийния преход, осигуряване на финансиране на засегантите региони, отчете Денков.

Novini.bg

Main Menu