Измамна схема с банкови карти набира сила, източени са стотици хиляди левове

11 Мар 2024 11:52

Измамни схеми за източване на банкови карти в интернет за стотици хиляди левове набират сила в цялата страна, предупреди инспектор Коста Котавов от ОДМВР-Сливен по БНТ.

Двама души на 24 и 26 години са задържани във Варна за извършени измами в интернет. Те са получавали достъп до банкови сметки на различни потребители в цялата страна. Измамените са много, а откраднатите пари са стотици хиляди левове.

"От началото на 2023 година се увеличават подадените заявления от граждани за достъп до мобилното им банкиране и източване на банковите им сметки. Установи се, че това престъпление се извършва на територията на цялата страна. Посредством фишинг имейли клиенти на банки са заблуждавани и са предоставили данни на измамниците, с които те са източвали сметките им", обясни Котавов. "Хората, които извършват тези престъпления, са изключително добре подготвени и е много трудно да им се противодейства. Съветвам хората при получаване на имейл, в който им се искат лични данни, пароли, данни от личните карти - да не се доверяват. Напомням, че банките не изискват такива данни", уточни инспекторът.

Той призова гражданите да бъдат внимателни и с онлайн пазаруването, защото престъпниците, оперирайки с чужди банкови сметки, са много изобретателни. И посъветва да се пазарува от проверени сайтове.

Main Menu