Емануил Йорданов за мигрантите: Проблемът не е този, който някой се опитва да ни представи

13 Мар 2024 18:36

Не съм забелязал някаква тревожна тенденция, нито пък някакво успокояване. Проблемите са еднотипни, говорим за тях от години насам и дотам си оставаме. Това каза в предаването "Денят на живо" по Нов Нюз бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов по повод инцидентите в центъра на София от последните дни, предизвикали протест срещу мигрантите.

Инцидентите в София към този момент са с доста неизяснен характер. Очевидно проблемът не е този, който някой се опитва да ни представи. В същото време е ясно, че с наближаването на евроизборите една такава тема може да бъде използвана за политическо противопоставяне и тя ще бъде използвана, заяви Йорданов.

От години насам прави впечатление, че от Министерството на вътрешните работи искат да направят министерството на всичките работи. Тази седмица бяхме уведомени, че Делян Пеевски и Бойко Борисов предлагат мерки, които ще решат всички проблеми с мигрантите, посочи бившият вътрешен министър.

По думите му текстовете, които се променят, премахват нормативна пречка за промяна на щата на министерството.

За мен не е логично да се увеличава щатът на МВР с цел да се охраняват сгради, които се ползват от Агенцията на бежанците. Не съм краен оптимист за подобен респект. Инцидентите в тези домове не са толкова много, че да се налага увеличаване на щата на МВР. Защо не увеличат щата на Агенцията на бежанците? Ако се положи по-голямо усилие за кадровото и финансовото обезпечаване на Агенцията, нещата могат да се решат по-лесно. Достатъчно са нещата в МВР, за да добавяме несвойствени работи, които могат да се решат по друг начин. Защото, ако за всеки проблем в държавата увеличаваме щата на МВР, когато в един момент нещата се успокоят, хората ще питат какъв е този раздут щат на МВР, коментира Емануил Йорданов.

Решението на проблема е всички органи, които имат отношение към темата, да си вършат работата и да не се фиксираме върху един-единствен орган, добави той.

Той отбеляза, че според него мигрантските центрове нямат място в големите градове на България. Трябва да се направи така, че мигрантите да не създават проблеми на хората в съответното населено място. Притесненията трябва да бъдат преодолени с открит диалог и със съответните мерки, които могат да доведат до сигурност, каза още Йорданов.

Main Menu