Мира Радева: Демократичните държави са съучастници на войната

13 Мар 2024 18:39

През последните 2 години сме в две войни, които са близо до нас. И двете са войни срещу демократичните принципи. Демокрацията казва, че проблемите се решават с говорене. Срещу това излиза силов лидер като Путин, който налага война. Демократичните държави са принудени да инвестрат във война, тоест те са съучастници на войната. Това мнение изрази в интервю за "Лице в лице" социологът Мира Радева.

"Демокрацията като че ли няма средства срещу тези силови лидери", добави тя.

Според нея, никоя от политическите сили няма интерес от нови избори и най-логично изглежда правителство да бъде съставено.

Мира Радева е на мнение, че дори и президентът Румен Радев да създаде своя партия, то тя би била позционирана в политическия спектър център-ляво, където конкуренцията е сериозна.

"Негласуващите са отвратени от политическото блато, от усещането, че сме в доста обречена и безизходна ситуация", коментира още социологът.

Политологът Слави Василев прогнозира, че кабинет все пак ще бъде съставен. Според него няма индикации, че Румен Радев ще оглави собствен политически проект. Поне не и в съвсем скоро време.

"Българското политическо меню изисква да има алтернатива на това управление", допълни Василев.

Main Menu