Акад. Денков върна неизпълнен втория мандат, Радев нахока ПП-ДБ заради промените в Конституцията

27 Мар 2024 15:20
Акад. Денков върна неизпълнен втория мандат, Радев нахока ПП-ДБ заради промените в Конституцията Снимка: БНТ

Президентът връчи на ПП-ДБ втория мандат за съставяне на правителство.

Ние предлагаме акад. Денков отново за премиер. Това заяви пред президента Румен Радев съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков.

След това Радев връчи мандата на Денков. Премиерът в оставка върна веднага мандата с обяснението, че ГЕРБ и ДПС не искат реформи, а избори.

"Ще върна мандата неизпълнен,
тъй като в настоящото Народно събрание вече няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме с ГЕРБ-СДС преди 9 месеца. Няма подкрепа и за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление.

Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултатът от това тяхно желание. Преговорите бяха проведени проформа с ясното съзнание, че страната трябва да бъде изпратена на избори", каза премиерът в оставка Николай Денков при връщането на мандата.

„За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката”, коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той ясно посочи, че коалицията няма да участва в преговори за съставяне на правителство с третия мандат и призова президента да насрочи изборите 2 в 1, за да се спестят средства.

Радев заговори за промените в Конституцията и ограничения кръг от избор за служебен министър. Днес стана ясно, че зам.-омбудсманът Елена Чернева-Марчева е подала оставка, с което изборът за служебен премиер се сведе до 8 човека от 10, сред които са председателят на Народното събрание, управителят или един от тримата подуправители на БНБ и председателят на Сметната палата или двамата му заместници. "Как така госпожа Елена Чернева- Марчева реши да си подаде оставката? Имало ли е натиск? Защо не се инициира изслушване? Нейната оставка стесни избора ми още повече, а тя беше единствената, която не е политически обвързана", коментира Радев по отношение на оставката на Чернева.

До завъртането на рулетката с мандатите се стигна след провала на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. На извънредно заседание парламентът реши, че първият мандат на ГЕРБ-СДС е неуспешен.

Това стана, след като номинираната за премиер Мария Габриел оттегли кандидатурата си.
От ПП-ДБ отправиха покана за ново общо управление с кандидат за премиер на ГЕРБ, но отговорът беше категоричен и отрицателен. По-рано днес от ПП-ДБ обявиха, че ще върнат папката неизпълнена, защото нямаме подкрепа за съставяне на правителство.

За втория мандат в президентството пристигнаха премиерът в оставка Николай Денков и лидерите на ПП-ДБ - Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов.

Тази сутрин пред БНТ ген. Атанас Атанасов потвърди, че те ще върнат папката празна още днес.

Вчера от коалицията излязоха с ново предложение към ГЕРБ-СДС да съставят заедно кабинет, оглавен от взаимноприемлив премиер от ГЕРБ, без да сменят никой от досегашните министри. Най-голямата парламентарно представена сила категорично отхвърли офертата и обяви, че няма да участва в опити за съставяне на правителство - нито с втория, нито с третия мандат.

Main Menu