Харизанов: Те провалиха първия мандат и това беше едностранно тяхно действие, започнато лично от Кирил Петков

27 Мар 2024 15:49
Харизанов: Те провалиха първия мандат и това беше едностранно тяхно действие, започнато лично от Кирил Петков БГНЕС

Първият мандат приключи, провален е, бих казал, преди два месеца, защото беше ясно, след като се разкри от ваши колеги-журналисти срещата на г-н Петков с г-н Спас Русев, след като на следващия ден г-н Петков започна да издава нареждания ва банк на независимия регулатор КЗК (Комисия за защита на конкуренцията) какви решения да взима. И след като КЗК не се съобрази, което е съвсем нормално с нарежданията на един партиен лидер за това какви решения трябва да взима, г-н Петков стигна до определението, че ние сме държавата на регулаторите и противно на първоначално подписаното споразумение от преди 9 месеца, започна да поставя ултиматуми и да чертае червени линии. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" с водещ Цоня Събчева - политическият анализатор Георги Харизанов.

"И изведнъж вкара реформата в регулаторите. Започна да вкарва реформата в регулаторите като някаква червена линия и като някакво условие за продължаване на процеса по ротация. Тоест, първоначалната договорка, онази от преди 9 месеца, беше едностранно нарушена от ПП. Впоследствие тя се разрасна в реформа за службите. Впоследствие стана ясно, че Денков не желае да си заеме поста, отреден му от преди 9 месеца в образователното министерство. Цялото българско общество разбра, че Ники трябва да пътува. Тръгнаха да го назначават за външен министър, където той няма абсолютно никаква експертиза. Впоследствие му измислиха някакво Министерство по европейските въпроси, което не беше ясно, точно какво е. Но всички тези процеси почиваха върху абсолютно погрешното разбиране на тези момчета, че те с 1/4 от народните представители имат 100% от властта, тя е тяхна, полага им се, всички са длъжни да ги подкрепят, защото иначе не са от добрите сили, а са от мафията. И те ще правят, каквото си искат, а Борисов ще отстъпва, до където поискат, защото е, изберете си - изплашен от “Магнитски", притискан от посланиците, недоизпран, притеснен и т.н. Видя се, че абсолютно нищо от тези техни виждания не е така. Видя се цялата им стратегия за влизане в тези преговори около ротацията. Преговори изобщо не трябваше да има, това беше абсолютно формален акт, който почива на абсолютно грешни тези и твърдения. И чак сега, когато започна сблъсъкът с реалността, станахме свидетели на днешното абсолютно падение, абсолютно падение, да се молят от трибуната на парламента ГЕРБ да размислят, да си дадат премиер, пък те ще го подкрепят с техния мандат", каза още Харизанов.

"Със 100% техни министри на втората политическа сила, която на местните избори остана четвърта. На тези, които загубиха изборите, на тези, които щяха да строят затвори, щяха да заличават, да изчегъртат, да унищожават. Извинявайте много, в смисъл, те провалиха целия процес, те провалиха първия мандат и това беше едностранно тяхно действие, започнато лично от Кирил Петков. Провалиха един абсолютно формален процес по смяна на местата на г-жа Габриел и Николай Денков, който трябваше да си отиде образователен министър. Това беше договорено. И излиза Кирил Петков и крещи от парламентарната трибуна, че човек трябва да си спазва думата, точно Кирил Петков. Извинявайте, по-добре да приключва този цирк, няма никаква нужда от това. След процес на отрезвяване, минаване през една нова кампания, получаване на реална оценка от избирателите за изминалите 9 месеца, нека седнат, нека се договорят пак, няма лошо. Но при потвърдени позиции и при ясното разбиране, че никой вече не притежава политически монопол върху истината, върху справедливостта, върху правосъдието, върху това да се самоетикетират като добри сили, като подкрепяни от посолство, като одобрени от посолство, като хората на американците, хората на европейците или хората на които и да било други. Ние искаме хора , които ни служат на нас, ние с нашите данъци им плащаме заплатите и искаме наши хора да управляват, не хора на американците или хора на посолството, обясни политическият анализатор.

Main Menu